Foto: DELFI

Apsūdzētajam Ventspils mēram Aivaram Lembergam Rīgas apgabaltiesa pirmdien izteica piezīmi par to, ka viņš nekorekti formulēja savus jautājumus, liecinieka statusā nopratinot kādreizējo Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieku, tagadējo Saeimas deputātu Alekseju Loskutovu (V).

Vairākus Lemberga jautājumus, kurus viņš bija adresējis Loskutovam, tiesa noņēma, atļaujot lieciniekam uz tiem neatbildēt. Tomēr Lembergs tos pašus jautājumus uzdeva atkārtoti, vien nedaudz pārfrāzējot.

Cita starpā, Lembergs Loskutovam jautāja: "Kā izskaidrot, ka Oļega Stepanova dēls jūs sauca par Ļošu?" Tāpat viņš jautāja: "Kāpēc pirms 2004.gada jums bija personīga nepatika pret [Jutu] Strīķi?"

Tiesa apsūdzētajam aizrādīja, ka viņš nedrīkst savos jautājumos ietvert apgalvojumus, piemēram, ka Loskutovs melo. Lembergs savukārt izrādīja sašutumu par to, ka tādā gadījumā viņam vispār tiekot liegtas tiesības iztaujāt liecinieku.

Loskutovs, liecinot tiesā, pastāstīja, ka ar Aivaru Lembergu pirmo reizi ticies 2004.gadā, kad kandidējis uz KNAB priekšnieka amatu. Tikšanās notikusi blakus Lemberga dzīvesvietai Puzē. "Manā izpratnē, tā bija iepazīšanās saruna," šodien atcerējās Loskutovs.

Bijušais KNAB priekšnieks arī atminējās, ka toreiz Lembergs viņam jautājis, vai viņš ir ieinteresēts atbrīvot no amata Jutu Strīķi, uz ko Loskutovs atbildējis, ka atbrīvos, ja tam būs tiesisks pamats. Loskutovu uz tikšanos ar Lembergu toreiz aizvedis apsardzes firmas "Venta" darbinieks Jāzeps Meikšāns.

Loskutovs norādīja, ka 2004.gadā notikušās tikšanās laikā Ventspils mērs viņam neesot teicis neko par iespējamo atbalstu nonākšanai vai strādāšanai KNAB priekšnieka amatā. Tāpat Lembergs neesot izrādījis nekādu interesi par iespējamo izmeklēšanu pret viņu.

Vēlreiz Loskutovs ar Ventspils mēru ticies 2005.gada martā, neilgi pēc tam, kad bija atstādinājis no amata KNAB darbinieku Bodi. Toreiz Lembergs Loskutovam stāstījis, ka Bode viņam regulāri piegādājot ļoti svarīgu informāciju no Ģenerālprokuratūras, un aicinājis Bodi tomēr neatlaist.

2005.gada martā notikušo sarunu ar Lembergu Loskutovs ierakstījis, un šodien tiesā tā tika atskaņota. Ieraksts gan bija sliktas kvalitātes un tiesas sēžu zālē tas nebija labi sadzirdams, taču bija noprotams, ka galvenais runātājs dialogā ir Lembergs. Šos ierakstus Loskutovs savulaik esot nodevis saviem padotajiem biroja darbiniekiem, kuri savukārt pieņēmuši lēmumu nodot tos tālāk prokuratūrai.

Šodien notikušās tiesas sēdes noslēgumā advokāts Jānis Rozenbergs izteica lūgumu, kas saistīts ar publiski izskanējušo informāciju par to, ka Šveices advokāts Rudolfs Meroni savā mītnes zemē apsūdzēts par smagiem finanšu noziegumiem. Rozenbergs atgādināja, ka tieši Meroni ir uzticēts glabāt Lemberga krimināllietā arestēto mantu, tāpēc vajadzētu vērsties Šveices tiesībsargājošajās iestādēs, lai noskaidrotu, par ko tieši Meroni apsūdzēts.

Iespējams, Meroni celtās apsūdzības varētu būt pietiekams pamats, lai atkārtoti vērtētu, vai viņam var uzticēt glabāt Lemberga arestēto mantu. Šo lūgumu tiesa uzklausīja, taču vēl neizlēma, un arī procesa dalībnieki par to vēl neizteicās.
Lemberga krimināllietas izskatīšanu paredzēts turpināt rīt, 28.augustā, plkst.11. Viens no lieciniekiem, kurš aicināts uz rīt gaidāmo tiesas sēdi, ir polittehnologs Jurģis Liepnieks, pastāstīja prokurors Juris Juriss.

Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Līdzās Ventspils mēram apsūdzēts arī viņa dēls Anrijs Lembergs un Ventspils tranzītbiznesa menedžeris Ansis Sormulis.

Visi apsūdzētie nesaprotot un neatzīstot viņiem celtās apsūdzības.

Lietā aptuveni 140 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009.gada 20.augustā. Lietas sarežģītības dēļ tagad to izskata tiesneši Boriss Geimans, Ligita Kuzmane un Irīna Jansone, bet par rezerves tiesnesi noteikta Ārija Ždanova.
Iepriekš lietu kopš 2009.gada 16.februāra izskatīja Geimans ar tiesu piesēdētājiem, bet tiesu piesēdētāju institūts no 2009.gada 1.jūlija tika likvidēts, un toreizējais tiesas sastāvs līdz sprieduma taisīšanai netika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!