Ģenerālprokuratūra ceturtdien uzrādīja apsūdzību Ventspils mēram Aivaram Lembergam par kukuļņemšanu, noziedzīgi iegūtas naudas legalizēšanu un amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu. Lembergam noteikta drošības nauda viena miljona latu apmērā un aizliegums izbraukt no Latvijas bez prokurora atļaujas.
Prokuratūras preses centrs portālu "Delfi" informēja, ka kriminālvajāšana uzsākta par vairākkārtīgu kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, kas izdarīta 1993.-1995.gados, kad Lembergs kā kukuli pieņēma Šveicē reģistrētās kompānijas "Multinord AG" akcijas un uz to pamata viņam izmaksātos naudas līdzekļus kopsummā par 453 000 latu.

Apsūdzība uzrādīta arī par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu. Lembergs kopš 1994.gada bijis slēpts akciju sabiedrību "Kālija parks" akciju īpašnieks un pieņēma neatdalāmus un atdalāmus uzlabojumus viņa īpašumam O.Vācieša ielā 31, Rīgā par kopējo summu 438 000 Ls.

Kriminālvajāšana uzsākta arī par to, ka, Lembergs būdams valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli, atkārtoti interešu konflikta situācijā, būdams slēpts akciju sabiedrības "Kālija parks" dalībnieks, 2003.gada 18.aprīlī pieņēma lēmumus attiecībā pret šo juridisko personu.

Apsūdzība uzrādīta kriminālprocesā, kas uzsākts trešdien, sadalot pērnā gada 3.oktobrī Ģenerālprokuratūrā sākto kriminālprocesu par Ventspils amatpersonu iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem. Kriminālprocesa sadalīšanas pamats ir nepieciešamība nodrošināt kriminālprocesuālo attiecību noregulēšanu saprātīgos termiņos, ņemot vērā pēdējo mēnešu laikā iegūto pierādījumu pietiekamību kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Lembergs ceturtdien izplatītajā paziņojumā pauda, ka prokuratūras lēmumu "uzrādīt apsūdzību par 15 gadus veciem notikumiem ir pakārtots ZZS valdes lēmumam nosaukt mani kā iespējamo premjera amata kandidātu – par to liecina fakts, ka par abiem notikumiem sabiedrība uzzināja ne tikai vienā dienā, bet pat vienā stundā".

Lembergs uzvēra, ka prokuratūra "runā par faktiem, kuri detalizēti vētīti jau 1999., 2000., 2001.gados, un par kuriem tā pati tiesībsargājošā iestāde jau ir lēmusi, ka nav pamata krimināllietas uzsākšanai".

Lembergs apsūdzības uzrādīšanu saista ar to, ka "tuvojas 9.Saeimas vēlēšanas, vairākas socioloģiskās aptaujas ir uzrādījušas viņam vislielāko tautas atbalstu kā premjerministra amata kandidātam, savukārt Ģenerālprokuratūra ir kļuvusi par politiskās cīņas instrumentu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!