Rīgas Centra rajona tiesa trešdien noraidīja vairākos smagos noziegumos apsūdzētā Ventspils mēra Aivara Lemberga advokātu lūgumu atcelt noteikto drošības līdzekli apcietinājumu.
Centra rajona izmeklēšanas tiesnesi Andis Celms septiņas stundas uzklausīja abu pušu argumentus un lēmumu paziņoja trešdien tikai pulksten 23. Šis bija jau piektais advokātu mēģinājums panākt Lemberga atbrīvošanu no apcietinājuma.

Atbalstītāju laba vēlējumu pavadībā, Lembergu pēc lēmuma paziņošanas konvojēja atpakaļ uz Matīsa cietumu. Ventspils mērs, lai gan izskatījās novārdzis, saviem atbalstītājiem veltīja smaidu un pateicās par atbalstu.

Lemberga advokāts Aivo Leimanis grasās vispirms iepazīties ar tiesas lēmuma motīviem un tad lemt par sūdzības iesniegšanu. Advokāts atkārtoti uzsvēra, ka turot Lembergu apcietinājumā, tiek pārkāpts sacīkstes princips un Ventspils mērs nevar sevi pilnvērtīgi aizstāvēt. Kā arī advokāts norādīja, ka prokuratūra joprojām nav iepazīstinājusi Lembergu ar lietas materiāliem.

Lai gan ārstniecības likums neļauj atklāt klienta veselības stāvokli, Leimanis atzina, ka apcietinātā veselība ir pasliktinājusies. Advokāts žurnālistiem skaidroja, ja būs nepieciešams, Lembergam tiks sniegta palīdzība arī ārpus cietuma mūriem. Portāls "Delfi" jau rakstīja, arī iepriekš izskanējis viedoklis, ka Lembergs var lūgt saņemt medicīnisko palīdzību kādā no valsts ārstniecības iestādēm.

Joprojām pastāv risks, ka, atrodoties brīvībā Lembergs traucēs izmeklēšanai, nav mainījušās prokurora Krišjāņa Rudzīša domas. Prokurors norādīja, ka izmeklēšana virzās uz priekšu un tiek vākti pierādījumi pret Lembergu. Sīkāku informāciju par izmeklēšanu prokurors žurnālistiem neatklāja. Arī to, vai Lembergs sācis sadaroties ar izmeklētājiem, prokurors nekomentēja.

Prokurors noraidīja advokāta pārmetumus, ka Lembergs netiek iepazīstināts ar lietas materiāliem. Rudzītis sarunā ar portālu "Delfi" norādīja, ka Lembergs ar lietas materiāliem ir iepazīstināts tik tālu, lai viņam zināmie fakti netraucētu prokuratūras darbam. Svarīgi arī neatklāt tos lieciniekus, kas snieguši liecības par Lemberga darbībām.

Pirms lēmuma paziņošanas Lembergs uz žurnālistu jautājumu, kādu rezultātu sagaida, atbildēja "tas jājautā tiesnesim." Uz citiem jautājumiem Ventspils mērs atteicās atbildēt, norādot, ka nedrīkst neko stāstīt par tiesas zālē notiekošo. Uz jautājumu, kāds ir viņa veselības stāvoklis, Lembergs atteica: "paldies, paldies!"

Trešdien uz tiesas sēdi kā ierasts bija sapulcējies krietns Lemberga atbalstītāju pulciņš, lielākoties vecāka gadagājuma sievietes. Viņas pie tiesas zāles dziedāja Līgo dziesmas, bet pret žurnālistiem izturējās naidīgi.

Gaidot tiesas lēmumu, dažām Ventspils mēra atbalstītājām kļuva slikti, taču medicīniskā palīdzība viņam nebija nepieciešama. Lai gan Lemberga atbalstītāju pulks sākumā plānoja tiesas ēkā uzkavēties tikai līdz pulksten 16, vēlāk sievas nolēma tomēr sagaidīt tiesas lēmumu.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka Lembergs apcietinājumā atrodas kopš 14.marta, kad Centra rajona tiesas izmeklēšanas tiesnesis apmierināja prokuratūras lūgumu un apcietināja Ventspils mēru.

Iepriekš Lembergs un viņa advokāti vairākkārt mēģinājuši panākt drošības līdzekļa apcietinājuma atcelšanu, taču bez rezultātiem.

Ventspils mēram izvirzītas apsūdzības naudas atmazgāšanā, kukuļdošanā un īpašuma neuzrādīšanā. Lembergs izvirzītās apsūdzības kategoriski noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!