Bauskas rajona Iecavas novada bāriņtiesa nākamnedēļ, 10.novembrī, plāno lemt par aprūpes tiesību atņemšanu mātei, kuras piecus gadus vecā meitiņa pagājušajā nedēļā tika atrasta nogalināta un iemesta akā pie kādas mājas Bauskā.
Kā informēja Iecavas novada bāriņtiesas priekšsēdētāja Gita Kravale, sieviete uzaicināta uz bāriņtiesas sēdi, ir pieprasīta informācija no Bauskas Sociālā dienesta un ģimenes ārsta, vai sieviete ir pienācīgi rūpējusies par savu jaunāko bērnu - šā gada augustā dzimušo meitiņu. Šis bērns pēc piecgadīgās meitenītes nāves ir palicis vienīgais, uz kuru mātei vēl nav pārtraukta vecāku vara.

Bāriņtiesas priekšsēdētāja pastāstīja, ka uz četriem bērniem sievietei vecāku vara pārtraukta jau deviņdesmitajos gados, jo māte pārmērīgi lietojusi alkoholu. Divi no viņas bērniem jau ir pilngadīgi un dzīvo atsevišķi. 1998.gadā dzimušais bērns nodots aizbildnībā sievietes brālim, bet 1993.gadā dzimušais - viņas mātei un bērna vecaimātei, kura patlaban dzīvojot tajā pašā mājā Bauskā, kur mitinās sieviete, tikai citā dzīvoklī.

Iecavas bāriņtiesa esot regulāri sazinājusies ar Bauskas Sociālo dienestu. Ar bāriņtiesas atbalstu bojāgājušajai Sintijai bijusi nokārtota iespēja apmeklēt diennakts bērnudārzu un piešķirtas brīvpusdienas, taču meitenei vēl nebija veiktas nepieciešamās ārstu apskates, tāpēc viņa pirmsskolas iestādi neapmeklēja. Vecāku vara uz šo bērnu sievietei neesot pārtraukta, jo pamatvajadzību līmenī viņa esot rūpējusies par bērnu, sākusi mazāk lietot alkoholu.

Kravale uzsvēra, ka bāriņtiesa esot darījusi visu iespējamo, taču tā nespējot ietekmēt sievietes tendenci mainīt vīriešus. Traģēdija acīmredzot notikusi tāpēc, ka sieviete izvēlējusies vīrieti, kurš bijis vardarbīgs pret bērnu, piebilda bāriņtiesas priekšsēdētāja.

Arī Bauskas bāriņtiesas priekšsēdētāja Velta Ločmele norādīja, ka ģimene bijusi pilsētas bāriņtiesas un Sociālā dienesta redzeslokā, apsekota desmitiem reižu, taču situācija neesot bijusi tāda, ka bērni būtu jāizņem no ģimenes. Bāriņtiesas vadītāja sacīja, ka darīts viss, ko varēja, diemžēl nepārtraukti klāt nevienam izstāvēt nevarot. Vakar, meitenes bēru dienā, ģimene pārbaudīta divas reizes. Arī šodien sociālie darbinieki apmeklēšot sievieti un zīdaini.

Pagājušajā nedēļā, 25.oktobrī, Bauskā, pie kādas mājas akā atrasta mirusi 2000.gadā dzimusi meitenīte, kurai konstatētas vardarbīgas nāves pazīmes. Aizdomās par meitenes slepkavību policija aizturējusi un tiesa apcietinājusi 1972.gadā dzimušu vīrieti, kurš tikai desmit dienas dzīvojis kopā ar bērna māti.

Kā informēja Bauskas Kriminālpolicijas priekšnieks Sergejs Pašukovs, meiteni akā ap plkst.22.30 atraduši kaimiņi, izsaukta neatliekamā medicīniskā palīdzība un policija.

Policijas eksperti sākumā redzējuši, ka meitenītei asiņo galva. Vēlāk konstatēts, ka viņai ir galvas pamatnes lūzums un bojātas aknas. Policijas darbinieki secinājuši, ka, visticamāk, šādas traumas bērns nav varējis gūt, iekrītot akā, bet gan pirms tam, jo, iespējams, sists.

26.oktobra rītā pieņemts lēmums aizdomās par bērna nonāvēšanu aizturēt 1972.gadā dzimušo meitenes mātes civilvīru, kurš tikai desmit dienas dzīvojis kopā ar 1965.gadā dzimušo sievieti. Tiesa nolēmusi vīrietim piemērot drošības līdzekli - apcietinājumu, skaidroja Pašukovs.

Vīrietis, sniedzot liecības policijā, sākotnēji apgalvojis, ka vedis meiteni ārā uz tualeti. Starp abiem izcēlies konflikts, un viņš prāta aptumsumā bērnam iesitis. Tagad aizturētais sākot mainīt savas liecības, sacīja Kriminālpolicijas priekšnieks.

Pašukovs ģimeni, kura šā gada jūlijā no Iecavas pārcēlusies dzīvot uz Bausku, raksturoja negatīvi. Ģimene vairākkārt nonākusi policijas un bāriņtiesas uzmanības lokā, jo tajā bieži rīkota iedzeršana, kurā piedalījušies kaimiņi un citas nepiederošas personas. Sievietei bez mirušās meitenītes vēl ir 1986.,1987.,1993.,1998. un 2005.gadā dzimuši bērni.

Bauskas domes Sociālā dienesta vadītāja Inta Baltgalve pastāstīja, ka šī ģimene sava dzīvesveida dēļ bijusi bāriņtiesas un Sociālā dienesta uzmanības lokā. Mājā, kur šī ģimene īrējusi dzīvokli, uzraudzīta vēl kāda cita ģimene, tāpēc apsekotas abas ģimenes. Bojāgājušās meitenes mātei uz vairākiem bērniem jau iepriekš ir pārtraukta vecāku vara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!