Ekonomikas policija, pārbaudot datorprogrammu tirdzniecības vietas "IB Serviss" un "Pele", atklājusi datoru tirdzniecību ar nelegāli instalētām datorprogrammām. Pašlaik policija lemj par krimināllietas ierosināšanu pret tirgotājiem par autortiesību pārkāpumiem, informēja datorprogrammu autortiesību aizsardzības organizācijas "Business Software Alliance" (BSA) pilnvarotais pārstāvis Jānis Bordāns.
Pārbaudes laikā "IB Serviss" pārdeva datoru ar nelegāli instalētām "Windows XP" un "Microsoft Office 2002" programmām, savukārt datorveikalā "Pele" konstatēta nelegāla tirdzniecība ar "Tildes" programmām, "Microsoft Office 2000" un "Windows XP".

Bordāns pauda pārsteigumu par šo datorprogrammu mazumtirgotāju ignoranci pret likumu. Viņš atzina, ka daudz darīts, lai celtu izpratni par neizbēgamajām nepatikšanām, kas saistītas ar autortiesību pārkāpšanu - piedāvāta izglītojoša informācija un konsultācijas par autortiesību jautājumiem, rīkoti semināri, ierosinātas krimināllietas, piespriesti ne vien administratīvie sodi, bet arī cietumsodi. "Acīmredzot daudzi ir joprojām pārliecināti, ka tas neskars viņus pašus. Bet, policijai konstatējot pārkāpumu, darīt jebko savā labā ir jau stipri par vēlu," viņš sacīja.

"IB Servisa" direktors Guntars Kļaviņš teica, ka nekādi pārkāpumi nav konstatēti un nekādus pierādījumus viņš nav redzējis.

Savukārt datorveikala "Pele" direktors Juris Žilko sacīja, ka firma lieto atsevišķus "Microsoft" produktus un ir iegādājusies attiecīgās licences legālai programmu lietošanai. "Konkrētais gadījums noticis nepilnīgas kontroles dēļ pār darbiniekiem," pauda Žilko, piebilstot, ka minētie trūkumi jau ir novērsti. Direktors arī piedalījās firmas datoros instalēto programmu sīkā pārbaudē.

Žilko piebilda, ka uzņēmums cer uz mīkstinātu sodu, jo kā mazumtirdzniecības veikals tirgo un veicina " Microsoft" produktu izplatību.

BSA ir bezpeļņas organizācija, kas dibināta ASV 1988.gadā, lai tās biedri vienoti cīnītos pret datorprogrammu nelegālu kopēšanu un izplatīšanu - datorprogrammu pirātismu. No 2001. gada 17. janvāra Latvijā darbojas sabiedriska organizācija "BSA Latvijas komiteja".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!