Vairāki "Latvenergo" darbinieki otrdien tiesā liecināja, ka bijušais "Bankas Baltija" administrators Deivids Berijs sarunās ar "Latvenergo" vadību par tiesas piespriestā desmit miljonu latu parāda atmaksu norādījis, ka neinteresējas par parādu pārpirkušo firmu IFCE, jo "nevēlas būt miris".
Uzņēmuma jurists Arnis Kurgs tiesā liecināja, ka Berijs sarunā klāstījis par nevēlēšanos izpētīt Lihtenšteinas firmu IFCE, kas pārpirka desmit miljonus latu vērto "Latvenergo" parādu no "Bankas Baltija".

"Nevēlēšanos uzzināt to, kas "stāv" aiz šīs firmas, Berijs skaidroja kā vēlmi palikt dzīvam. To varēja uztvert gan kā humoru, gan arī kā nopietni teiktu iemeslu," liecināja Kurgs.

Arī uzņēmuma finanšu direktors Andris Cakuls liecībās apstiprināja, ka Berijs runājis par draudiem dzīvībai, kas rastos, ja viņš sāktu pētīt ārzonas firmu. "Es biju dzirdējis par slaveno angļu humoru, bet nezināju, vai Berijs joko. Taču viņš sīkāk savus izteikumus nekomentēja," sacīja Cakuls.

Viņš arī pauda, ka "zaudējumus cietusi "Banka Baltija" un vainīgs pie tā ir Berijs, kurš desmit miljonu latu parādu pārdeva par pieciem miljoniem latu".

Šādi uzskata arī bijusī "Latvenergo" Juridiskās daļas vadītāja Ieva Miļūne, kura norādīja uz Berija vainu, parādu cedējot par pieciem miljoniem lētāk.

Tiesas sēde turpināsies trešdien, kad tiesa pratinās piecus lieciniekus, tostarp arī advokātus Uldi Cakaru un Modri Supi.

Krimināllietā par mantas piesavināšanos lielos apjomos un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu apsūdzēti bijušais "Latvenergo" prezidents Edgars Birkāns, uzņēmuma bijušie darbinieki Kārlis Purnis un Ivars Liuziniks, kā arī advokāts Armants Čapkevičs.

1994.gadā "Latvenergo" parakstīja galvojumu par desmit miljonu latu aizdevumu Finanšu norēķinu centram, kuru tam izsniedza "Banka Baltija". Norēķinu centru pēc neilga laika likvidēja, un tas parādu bankai neatdeva, tāpēc 1997.gadā Augstākā tiesa nolēma parādu piedzīt no galvotāja - "Latvenergo". Pēc prokurora teiktā, "noziedzīgais grupējums vienojās noslēgt cesijas līgumu un pārpirkt parāda tiesības no "Bankas Baltija" un "Latvenergo", bet saņemto naudu pārskaitīt uz ārzonas firmu "International Finance Company Establichment" (IFCE)". "Latvenergo" pārskaitīja IFCE pieprasītos astoņus miljonus šai it kā starpnieku firmai, kas "Bankai Baltija" pārskaitīja tikai piecus miljonus latu kā samaksu par parādtiesību pārpirkšanu.

Birkāns un advokāts Čapkevičs apsūdzēti par mantas piesavināšanos lielos apjomos, kas veikta organizētā grupā. Savukārt Purnis un Liuziniks apsūdzēti dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā, kam bijušas smagas sekas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!