Pirms tika aizturēti bijušās Privatizācijas aģentūras darbinieces Ilonas Skadiņas slepkavībā pašreiz apsūdzētie, policijas darbinieki piespieduši divus jauniešus atzīties šīs slepkavības izdarīšanā, tā šodien tiesā liecināja šie jaunieši - brāļi Sergejs un Raimonds Vanagi.
Brāļi tiesā stāstīja, ka policijas darbinieki viņus aizturējuši, jo uzskatījuši, ka viņi ir līdzīgi fotorobotos redzamajiem cilvēkiem. Šajos fotorobotos bija attēloti tie cilvēki, kuri it kā izdarījuši Skadiņas slepkavību.

Sergejs Vanags šodien tiesā liecināja, ka viņš aizturēts pie savas mājas Valguma ielā, iesēdināts auto un aizvests uz policijas ēku Aspazijas bulvārī. Tur viņam paziņojuši, ka viņš tiek turēts aizdomās par slepkavības izdarīšanu un piedāvājuši "atzīties", piebilstot, ka gadījumā, ja viņš nesadarbošoties ar izmeklētājiem, "dabūs 15 gadus stingrā režīmā".

Pēc liecinieku stāstītā, Sergejs Vanags tobrīd bijis nepilngadīgs, taču advokāts viņa nopratināšanā nav piedalījies. Pratinātāji apgalvojuši, ka viņa brālis atrodas blakus kabinetā un jau ir atzinies, turklāt, ja atzīšoties - palaidīšot vaļā un varbūt pat tiesa nebūšot.

Pēc vairāk nekā pusotru stundu "pierunāšanas" viņš piekritis atzīties slepkavībā, kaut gan to nebija izdarījis. Daļu no protokolā ierakstītā viņš izdomājis pats, daļu pateikuši priekšā policijas darbinieki. Jau pēc nopratināšanas telpā ienācis kāds cilvēks, kā Vanags vēlāk sapratis - advokāts, kurš kaut ko pārrunājis ar policistiem, parakstījis protokolu un tad aizgājis. Policisti arī teikuši, ka uzbrukums sievieti noticis laupīšanas nolūkā, bet upura somiņu "vainīgie" neesot paņēmuši, jo nobijušies un aizmukuši.

Sergejs Vanags vēlāk apcietināts saskaņā ar tiesas lēmumu un apcietinājumā atradies apmēram 28 dienas. Vēlāk viņš no savām liecībām atteicies un ticis atbrīvots. Par policijas darbinieku izturēšanos, draudēšanu pratināšanas laikā un piespiešanu atzīties nozieguma izdarīšanā viņš nevienam neesot sūdzējies un arī tuviniekiem neko neesot stāstījis.

Savukārt Raimonds Vanags stāstīja, ka policijas darbinieki viņam atbraukuši pakaļ uz dienesta vietu - Sardzes pulku. Kad iesēdināts mašīnā, policisti stāstījuši, ka runa ir par sievietes slepkavību, kurā brālis jau esot atzinies un nosaucis viņu kā savu līdzdalībnieku. Kāds no policistiem piebildis: "Nedod, Dievs, tu pateiksi, ka tā bija pasūtījuma slepkavība!".

Raimonds Vanags nav varējis noticēt, ka brālis ko tādu var stāstīt, tādēļ pats nav piekritis uzrakstīt "atzīšanos". Brālis par iespējamo vardarbību no policistu puses neesot stāstījis, taču viņš nedomājot, ka Sergejs varējis labprātīgi atzīties tāda nozieguma izdarīšanā.

Viens no pratinātājiem pat esot iesitis Raimondam Vanagam pa galvu, cenzdamies panākt, lai viņš "sāk runāt". Tāpat bijušas runas par iespēju "dabūt 15 gadus" un tamlīdzīgi draudi.

Apcietinājumā Raimonds Vanags pavadījis trīs dienas, pēc tam nogādāts atpakaļ dienesta vietā. Šo notikumu ar brāli sīkāk neesot pārrunājuši. Arī Raimonds Vanags par notikušo nevienam sūdzējies neesot.

Tiesa šodien nolēma, ka abi liecinieki tiks atkārtoti uzaicināti uz tiesas sēdi arī pirmdien, 8.jūnijā, kad liecības sniegs tie policijas darbinieki, kas pirmstiesas izmeklēšanas laikā pratināja lieciniekus un aizdomās turētos šajā lietā. Abi brāļi šodien sacīja, ka neatceroties to policistu vārdus, kas viņus pratināja, taču, iespējams, vizuāli varēšot viņus atpazīt.

Kā ziņots, Rīgas apgabaltiesā tiek izskatīta krimināllieta par bijušās Privatizācijas aģentūras darbinieces Skadiņas slepkavību. Tiesa jau vairākas dienas nopratina lieciniekus.

Šajā krimināllietā apsūdzēta bijusī uzņēmuma "Flandrija" direktore Astrīda Svipsta un vēl četras personas. Svipstai apsūdzība uzrādīta par komerciālo uzpirkšanu un slepkavību pastiprinošos apstākļos. Pārējām četrām personām apsūdzība uzrādīta tikai par slepkavību pastiprinošos apstākļos.

Patlaban četras no apsūdzētajām personām atrodas apcietinājumā, bet vienai kā drošības līdzeklis piemērota policijas uzraudzība. Šāda drošības līdzekļa izvēle saistīta ar apsūdzētās personas lomu un tās raksturu noziegumā. Kā ziņots, Skadiņa tika noslepkavota 2000.gada 17.februārī ap plkst.9 kāda Valguma ielas nama pagalmā Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!