Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Vairāk nekā puse no Iekšējās drošības biroja (IDB) pērn uzsāktajiem kriminālprocesiem ir saistīti ar smagiem un sevišķi smagiem nodarījumiem, taču gandrīz viena ceturtā daļa no pērn kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtītajiem kriminālprocesiem bija saistīti ar kukuļdošanu, portālu "Delfi" informēja IDB pārstāve Santa Bivbāne.

IDB 2020. gadā ir uzsācis 58 kriminālprocesus par 64 noziedzīgiem nodarījumiem, saņēmis 26 kriminālprocesus no citām izmeklēšanas iestādēm, un kopumā gada laikā veicis pirmstiesas izmeklēšanu 175 dažāda apjoma un sarežģītības pakāpes kriminālprocesos.

No pērn kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtītajiem kriminālprocesiem gandrīz viena ceturtā daļa bija saistīti ar kukuļošanu, 21% – ar vardarbību un 8% – ar dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā.

Aizvadītajā gadā IDB rosinājis prokuratūrai uzsākt kriminālvajāšanu attiecībā pret 91 personu, tai skaitā 75 amatpersonām: 43 Valsts policijas amatpersonām, 27 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta amatpersonām, divām Valsts robežsardzes amatpersonām un pa vienai amatpersonai no Pašvaldības policijas, Nodrošinājuma valsts aģentūras un Ieslodzījuma vietu pārvaldes.

Izmeklēto kriminālprocesu ietvaros IDB 2020. gadā ir aizturējis 46 personas, un pārskata periodā tiesa 26 krimināllietās ir piemērojusi notiesājušu spriedumu 33 personām – 26 amatpersonām un darbiniekiem, kā arī 7 privātpersonām.

"Aizvadītais gads ir bijis nozīmīgs atskaites punkts Iekšējās drošības biroja darbā – atskatījāmies uz IDB pirmo piecu gadu darbā sasniegto, izmeklējām vairākus nebijuši vērienīgus un sabiedriski nozīmīgus kriminālprocesus, sasniedzām augstu kriminālprocesu izmeklēšanas kvalitātes līmeni, un izstrādājām IDB darbības stratēģiju nākamajiem trīs gadiem," atzina IDB priekšnieks Valters Mūrnieks.

"Divi no būtiskākajiem Iekšējās drošības biroja darba efektivitātes rādītājiem ir – IDB spēja izmeklēt arvien komplicētākus un vērienīgākus kriminālprocesus un veiktās izmeklēšanas kvalitātes līmenis. IDB veiktās pirmstiesas izmeklēšanas sarežģītības pakāpe ik gadus palielinās, un esmu gandarīts, ka sasniedzam patiešām augstus izmeklēšanas kvalitātes rādītājus. 2020. gadā lēmums par kriminālprocesa virzību tika pieņemts 108 kriminālprocesos, savukārt 51 kriminālprocess tika nosūtīts prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai," sacīja Mūrnieks.

Arī 2021. gads ir sācies ar IDB darba kvalitātes un nepieciešamības apliecinošu Kurzemes rajona tiesas spriedumu, saskaņā ar kuru tiesa atzinusi par vainīgiem un piespriedusi cietumsodu bijušajiem Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbiniekiem, kuri, kā tika noskaidrots IDB veiktā pirmstiesas izmeklēšanā, pieprasīja un pieņēma kukuli Ventspils mūzikas vidusskolas ar koncertzāles funkciju nodošanas ekspluatācijā procesā.

Pandēmijas zīmē aizvadītais gads nav mazinājis sabiedrības iesaisti valsts amatpersonu iespējamu noziedzīgu nodarījumu atklāšanā un tā joprojām izrāda iniciatīvu, aktīvi ziņojot par iespējamiem pārkāpumiem. Pārskata periodā IDB kopumā ir saņemti un izskatīti gandrīz 1400 fizisku un juridisku personu iesniegumi.

IDB izmeklēto kriminālprocesu ietvaros 2020. gadā arestēti 168 transportlīdzekļi, 27 nekustamie īpašumi un naudas līdzekļi vairāk nekā 30 tūkstošu eiro apmērā. Kopējā arestam pakļautās mantas summa sastāda vairāk nekā 2,5 miljonus eiro.

2021. gadā IDB stratēģiskās prioritātes balstīsies uz amatpersonu prettiesiska mantiska labuma gūšanas atklāšanu, izmeklēšanu un novēršanu, noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanu un novēršanu, kā arī iekšējās kontroles sistēmas procesu efektivitātes veicināšanu Iekšlietu ministrijas padotības iestādēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!