Foto: F64
Lielbritānijā par pabalstu izkrāpšanu notiesāta Latvijas valstspiederīgā, kurai, kā atklājies, pieder vairāki nekustamie īpašumi 1,1 miljonu sterliņu mārciņu (929 500 latu) vērtībā, vēsta laikraksts "Daily Telegraph".

38 gadus vecā Jūlija Freiberga izkrāpusi pabalstus vairāk nekā 33 000 sterliņu mārciņu apmērā, apgalvojot, ka viņai nav darba un ka viņai pieder tikai viens īpašums. Taču izrādījies, ka sievietei pieder seši nekustamie īpašumi Lielbritānijā un vēl divi Latvijā, kas viņai īres maksā ienes līdz 60 000 sterliņu mārciņu (50 700 latu) gadā.

Freiberga Lielbritānijā ieradās 1999.gadā. Pabalstu izkrāpšanu viņa uzsākusi 2005.gadā, saņemot minimālo ienākumu pabalstu, bezdarba pabalstu, nodokļu atlaides un mājokļa īres pabalstu, dažkārt izmantojot sava bijušā vīra uzvārdu Tanusi, lai izkrāptu lielākas naudas summas.

Sieviete savos pieteikumos apgalvojusi, ka viņai nav darba un nav kur dzīvot, kaut arī viņai jau kopš 2005.gada maija piederēja māja Austrumlondonā un viņa tolaik strādāja par glābēju, saņemot algā 38 000 mārciņu gadā.

Četru gadu laikā Freiberga pabalstos izkrāpusi 33 324 sterliņu mārciņu, vienlaikus slepeni paplašinot savu nekustamo īpašumu impēriju.

Šo gadu laikā Freiberga Lielbritānijā par 1,1 miljonu sterliņu mārciņu iegādājusies divas mājas un četrus dzīvokļus, tostarp divus dzīvokļus Londonā, kā arī divus nekustamos īpašumus Latvijā.

Šajā laika posmā Freibergas ieņēmumi no īres sniedzās 50 000-60 000 sterliņu mārciņu gadā.

Freiberga Londonas Blekfraiersas karaliskā tiesā atzina savu vainu 16 apsūdzības punktos par pabalstu izkrāpšanu.

Viņas advokāts tiesā sacīja, ka Freiberga īpašumus iegādājusies ar kredītu palīdzību, ko viņai bijušas grūtības atmaksāt.

Tiesnesis Eidans Marons tiesā norādīja, ka Freibergas krāpšanās apjomi viņa pieredzē ir nebijis gadījums.

Tiesnesis uzsvēra, ka Freiberga "ilgā laika posmā sistemātiski rīkojusies negodīgi, uzkrājot būtisku nekustamo īpašumu portfeli un gūstot būtiskus ieņēmumus no īres. Šis manā pieredzē ir pilnīgi nebijis gadījums".

"Neskatoties uz krietni ievērojamiem ienākumiem, jūs turpinājāt savu negodīgo rīcību, dažkārt izmantojot citu vārdu, lai iegūtu pabalstus, kas jums nepienācās," sacīja tiesnesis.

"Salīdzinot ar citiem cilvēkiem, kas pastrādājuši šādu pārkāpumu, jūs bijāt turīga, un šis gadījums manā praksē ir neticami nekaunīga krāpšanās," sacīja tiesnesis.

Tiesa Freibergu atzina par vainīgu visos 16 apsūdzības punktos un piesprieda 16 mēnešu cietumsodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!