Traģēdija Mežotnē, kur 23.decembrī tika nošauta SIA "Lielmežotne" izpilddirektore Mārīte Dreijere, notikusi pilnsapulces laikā pēc viņas strīda ar uzņēmuma līdzīpašnieku, bijušo Saeimas deputātu Jāni Rāznu.
Kā ziņots, Rāzna tika aizturēts aizdomās par Dreijeres slepkavību, piektdien Bauskas rajona tiesa kā drošības līdzekli viņam piemēroja apcietinājumu uz diviem mēnešiem. Rāzna savu vainu noziegumā atzinis.

Kā pastāstīja Bauskas rajona policijā, izmeklēšanā noskaidrots, ka 23.decembrī ap plkst.14 pilnsapulces laikā Dreijere izgājusi no kabineta un viņai sekojis Rāzna. Jau sapulces laikā starp abiem notikusi asa vārdu pārmaiņa. Pēc brīža sapulces dalībnieki izdzirdējuši šāvienam līdzīgu troksni.

Dreijere atrasta nošauta uzņēmuma administratīvās ēkas 2.stāva gaitenī. Eksperti konstatēja vienu šāvienu sirds rajonā, no kā arī iestājās sievietes nāve. Policija ir noskaidrojusi, ka Rāzna bija izdarījis tikai vienu šāvienu. Rāzna, kurš bijis arī mednieks, pastāvīgi nēsājis līdzi ieroci, un mājās viņam glabājies liels daudzums ieroču.

Par notikušo ierosināta krimināllieta pēc Krimināllikuma 118.panta par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos. Izmeklēšanā arī noskaidrots, ka starp bojāgājušo un Rāznu jau ilgāku laiku bijis konflikts gan darba jautājumos, gan privātajā dzīvē.

Kā ziņots, aizdomās par Dreijeres slepkavību apcietinātais Rāzna bija sasaucis "Lielmežotnes" īpašnieku sapulci, kurā bija plānots runāt par izmaiņām uzņēmuma kapitāldaļu sadalījumā pēc privatizācijas 1994.un 1995.gadā, kad "Lielmežotne" no valsts uzņēmuma tika pārveidota par SIA. Pēc Rāznas domām, daži "Lielmežotnes" īpašnieki pēc privatizācijas nelikumīgi palielinājuši savas daļas uzņēmumā, līdz ar to saņēmuši arī lielākas dividendes.

Rāzna jau 25.novembrī izsūtījis "Lielmežotnes" dalībniekiem vēstuli ar lūgumu 18.decembrī sasaukt uzņēmuma pilnsapulci. Tomēr pēc Dreijeres ierosinājuma pilnsapulce tika sasaukta 23.decembrī.

Kā sacīja Rāznas sieva Līvija Rāzna, traģēdijas rītā viņas vīrs bijis mierīgs un nosvērts. No rīta viņi kopā padzēruši tēju, paēduši brokastis, pēc tam viņš devies uz darbu. Rāzna stāstīja, ka viņas vīrs "ar sirdi bija iegrimis darbā un uztvēris to ļoti personiski". Viņa gan piebilda, ka par vīra darbu zinājusi maz, jo reti kad to apsprieduši.

Līvija Rāzna arī norādīja, ka vīrs bieži nēsājis līdzi ieroci un braucis arī šaut, jo gribējis pie šāvienu trokšņiem pieradināt nesen medībām iegādāto suni. Rāzna nekad neesot ieroci "pametis automašīnā vai atstājis bez uzraudzības. Viņš ir pelnījis saņemt sodu, jo noziegums, kuru viņš izdarījis, ir smags," atzina sieva.

Saskaņā ar aģentūras LETA arhīva datiem, Rāzna bija ievēlēts 6.Saeimā no Demokrātiskās partijas "Saimnieks" saraksta. Viņš bijis arī Centrālās zemes komisijas priekšsēdētājs. Rāzna ir arī Mežotnes pagasta padomes deputāts un padomes priekšsēdētājas vietnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!