Foto: LETA

Kriminālprocesā par Lielvārdes 200 miljonu eiro lielu vekseli Valsts policija šā gada 8. jūnijā aizturējusi sešas personas – trīs sievietes un trīs vīriešus, informēja policijas pārstāve Ilze Jurēvica.

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes amatpersonas aizdomās par krāpšanas mēģinājumu lielā apmērā aizturējusi 1960., 1972., 1959. gadā dzimušas sievietes un 1976., 1959. un 1977. gadā dzimušus vīriešus.

Bijušais Lielvārdes novada domes priekšsēdētājs Jānis Āboliņš, kurš parakstīja vekseli, portālam "Delfi" apliecināja, ka viņam šajā procesā ir piemērots noteikts statuss, taču sīkāk lietu nekomentēja.

Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas datiem Āboliņš dzimis 1976. gadā.

Lielvārdes novada domes priekšsēdētājs Imants Balodis portālam "Delfi" apliecināja, ka neviens pašvaldības darbinieks nav aizdomās turamo vidū.

Jurēvica informēja, ka aizturēšana veikta šā gada 17. martā uzsāktā kriminālprocesa ietvaros par to, ka 2015. gada novembrī Lielvārdes domes priekšsēdētājs iesniedza Valsts kasē iesniegumu ar lūgumu izsniegt vēstuli aizdevumam 200 miljonu eiro vērtībā Lielvārdes novada pašvaldības darījumam, kas nav noticis.

Izmeklēšanas laikā veiktas 15 sankcionētas kratīšanas, kurās izņemta datortehnika, datu nesēji un dokumenti. Aizturētās personas 9. jūnijā atzītas par aizdomās turētām.

Pirmstiesas izmeklēšana kriminālprocesā turpinās.

LTV raidījums "de facto" iepriekš ziņoja, ka 200 miljonu eiro ieguldījumu piedāvāja nezināms investors "Riverside HK Limited" (pilnais nosaukums – "Riverside Hong Kong"), kas, iespējams, reģistrēts Lihtenšteinā un kuru pārstāv kāds Stīvens Jantze (Steven Jantze). Kā kompāniju, kas pārstāv investoru, raidījums minēja trīs cilvēku apvienību – Jāni Čakstiņu, Silviju Gresti un Uldi Laurinoviču.

"Viņi ir pilnvaroti pārstāvji un es esmu vietējais konsultants," norādīja Čakstiņš.

"Lursoft" informācija liecina, ka Greste dzimusi 1960. gadā, Čakstiņš – 1959. gadā, bet Laurinovičs – 1974. gadā.

"de facto" tolaik manīja Gresti un Laurinoviču ierodamies uz tikšanos ar Āboliņu. Taču pēc īsās sarunas abi ēku nekavējoties pameta, turklāt kameras priekšā noliedza, ka viņiem būtu kāda saistība ar "Riverside" un 200 miljonus eiro vērto darījumu.

Jau vēstīts, ka 2015. gada decembra sākumā tapa zināms, ka bijušais Lielvārdes novada domes priekšsēdētājs Jānis Āboliņš Valsts kasē iesniedzis iesniegumu, kam pievienots vekselis par 200 miljoniem eiro.

Pašvaldības domes priekšsēdētāja vietniece Vita Volonte (RA) toreiz apgalvoja, ka par to iepriekš neesot ticis informēts neviens domes darbinieks vai deputāts.

Ņemot vērā minēto, Lielvārdes novada dome anulēja Āboliņa paraksta tiesības un nolēma tiesībsargājošajām iestādēm lūgt izvērtēt bijušā domes priekšsēdētāja rīcību. Savukārt pats Āboliņš atkāpās no amata.

Vēlāk bijušais domes priekšsēdētājs skaidroja, ka, noslēdzot vērienīgo darījumu, Lielvārdes pašvaldība būtu ieguvusi papildu līdzekļus, kas tiktu investēti novada attīstībā. Pēc viņa teiktā, darījumam nav nekādu nosacījumu, nebūtu nepieciešams ņemt aizdevumus, jo, ja vekselis tiktu parakstīts, tam klāt būtu līgums par finansējumu - alternatīvā finansējuma piesaistīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!