Foto: Publicitātes foto

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu, kurā Lielvārdes evaņģēliski luteriskās baznīcas draudzes priekšnieks un sekretāre apsūdzēti par naudas izkrāpšanu no baznīcas un dokumentu viltošanu.

Kā portālu “Delfi” informēja Ģenerālprokuratūrā, viena apsūdzētā persona izkrāpusi 284 574 eiro, kas iegūti, pārdodot nekustamo īpašumu. Savukārt otra persona atbalstījusi pirmo apsūdzēto krāpšanas izdarīšanā.

Kā norādīts lēmumā, vienu no apsūdzētajiem 2006. gadā ievēlēja par Lielvārdes evaņģēliski luteriskās baznīcas draudzes priekšnieku. Viņš ieguvis plašas tiesības vadīt, organizēt un koordinēt draudzes darbu, kā arī kārtot saimnieciskos un finanšu jautājumus. Šī persona nolēmusi izkrāpt finanšu līdzekļus, kas iegūti, pārdodot nekustamo īpašumu.

Vispirms viņš 2006. gada septembrī nodibinājis nodibinājumu. Pēc tam 2007. gada sākumā ar līdzapsūdzēto draudzes sekretāri vienojies viltot padomes sēdes protokolu, ar kuru noteicis, ka nodibinājums būs atbildīgs par draudzes darījumiem ar nekustamiem īpašumiem, to pārvaldīšanu un samaksas saņemšanu, kā arī jauna draudzes saietu nama būvēšanu.

Viņš draudzes vārdā minētos nekustamos īpašumus pārdevis, bet izkrāptos naudas līdzekļus, proti, 284 574 eiro, pārskaitījis uz nodibinājuma kontu un ar tiem rīkojies vienpersoniski pēc saviem ieskatiem.

Savukārt laikā no 2007. gada līdz 2012. gadam daļu līdzekļu, proti, 163 819 eiro viņš legalizējis, pārskaitot tos no nodibinājuma bankas konta uz saviem privātajiem kontiem, izņemot minētos finanšu līdzekļus gan bankas automātos, gan bankas filiālēs skaidrā naudā, gan veicot pārskaitījumus trešajām personām.

Draudzes priekšsēdētājs apsūdzēts arī par to, ka 2011. gada nogalē izkrāpis kāda uzņēmuma 19 066 eiro. Proti, viņš pārdevis draudzei piederošu nekustamo īpašumu, bet ieskaitītos naudas līdzekļus pārskaitījis nodibinājumam un ar tiem rīkojies vienpersoniski pēc saviem ieskatiem.

Kopumā persona apsūdzēta pēc Krimināllikuma 275. panta 2. daļas, Krimināllikuma 177. panta 3. daļas, Krimināllikuma 195. panta 3. daļas, bet līdzapsūdzētā sekretāre apsūdzēta pēc Krimināllikuma 275. panta 2. daļas, Krimināllikuma 20. panta 4. daļas un Krimināllikuma 177. panta 3. daļas.

Par dokumenta viltošanu, kā arī par viltota dokumenta realizēšanu vai izmantošanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā vai ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja tas radījis būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Lieta nodota Zemgales rajona tiesai Ogrē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!