Liepājas drošības policija veikusi kratīšanu cilvēktiesību aizstāvības organizācijas "Helsinki 86" birojā.
Organizācijas Liepājas biroja priekšsēdētāja vietas izpildītājs Guntars Landmanis sacīja, ka izkratīts ne tikai birojs, bet arī viņa dzīvoklis.

Drošības policijas pārstāvji birojā Dzintaru ielā 51 - 10 ieradušies pulksten 10, uzrādot kratīšanas orderi, kurā norādīts, ka kratīšana veikta krimināllietas par žurnālu "Patriots" ietvaros.

"Patriotu" izdod Landmanis, viņš ir arī žurnāla publikāciju autors. Viņš norādīja, ka žurnālu neizplata, dodot tikai saviem draugiem un atbalstītājiem, tāpat to nevar iegādāties, jo tas esot tikai 30 - 40 eksemplāros.

Kratīšanas laikā konfiscēti 24 dažādu nosaukumu raksti, disketes, grāmatas, arī 94 vēstules.

Landmaņa dzīves vietā Namdaru ielā 5 konfiscēta viņa piezīmju grāmatiņa.

Liepājas drošības policijā apstiprināja, ka kratīšana organizācijas "Helsinki 86" Liepajas birojā "veikta kā procesuāla darbība sakarā ar ierosināto krimināllietu".

Krimināllieta pēc krimināllikuma 78.panta 1.daļas - par darbību, kas apzināti vērsta uz nacionālā vai rasu naida, vai nesaticības izraisīšanu - nav ierosināta konkrēti pret žurnāla "Patriots" izdevējiem, bet gan par faktu.

Par šādu nodarījumu paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem vai naudas sods līdz 60 minimālajām mēnešalgām.

BNS jau informēja, ka minētās organizācijas aktīvisti Jelgavā noorganizējuši arī "pilsoniskās nepakļaušanās akciju", kurā aicinājuši nenorēķināties par komunālajiem maksājumiem ar to sniedzējiem, bet iemaksāt naudu īpaši šim mērķim atvērtā kontā.

"Helsinkieši" solījušies līdzīgas "pilsoniskās nepakļaušanās akcijas" rīkot arī Liepājā, Balvos un Alūksnē, taču Landmanis norādīja, ka par akciju uzzinājis tikai no preses un nekādas līdzīgas akcijas rīkot negrasoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!