Foto: Shutterstock

Administratīvā rajona tiesa ceturtdien lieciniekiem, kas nebija ieradušies uz sēdi tiesu izpildītāja Andra Sladza sūdzībā par tieslietu ministra Dzintara Rasnača (VL-TB/LNNK) lēmumu atcelt Sladzu no amata, piemēroja piespiedu naudu 200 eiro apmērā un nolēma viņus uz sēdi aicināt vēlreiz, informēja tiesā.

Ceturtdien tiesa liecību sniegšanai bija izsaukusi divus lieciniekus, kuri uz tiesas sēdi neieradās. Sladza pārstāvis pieteica lūgumu uz tiesas sēdi izsaukt papildu lieciniekus, tiesa pieteicēja pārstāvja lūgumu apmierināja un nolēma atlikt lietas izskatīšanu uz 1.septembri plkst. 12, lai izsauktu lieciniekus un noklausītos liecības kopsakarā ar lietas dalībnieku sniegtajiem paskaidrojumiem.

Kā ziņots, tieslietu ministrs 18. februārī atcēla no amata zvērinātu tiesu izpildītāju Sladzu. Bargākais disciplinārsods – atcelšana no amata – ir piemērots par būtiskiem zvērinātu tiesu izpildītāju darbību regulējošu normatīvo aktu pārkāpumiem, kas radījuši kaitējumu valsts un privātpersonu, it īpaši bērna, interesēm, kā arī par tiesu izpildītāju institūta prestiža un sabiedrības uzticības zvērinātiem tiesu izpildītājiem kā valsts amatpersonām graušanu.

Disciplinārsods piemērots uz Zvērinātu tiesu izpildītāju disciplinārlietu komisijas 4. februāra lēmuma pamata, izskatot komisijai divas pret Sladzu ierosinātās disciplinārlietas. Disciplinārlietu komisija secināja, ka Sladzs ir pieļāvis rupjus Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju ētikas kodeksa pārkāpumus un būtiskus Civilprocesa likuma normu pārkāpumus, veicot ievešanu nekustamā īpašuma valdījumā. Izvērtējot zvērināta tiesu izpildītāja pārkāpumus, viņa sniegtos paskaidrojumus, kā arī ziņas, kas raksturo iepriekšējo darbu zvērināta tiesu izpildītāja amatā, komisija uzskatīja, ka konkrētie pārkāpumi nav savienojami ar zvērināta tiesu izpildītāja pienākumu pildīšanu, un nolēma ierosināt tieslietu ministram atcelt no amata Sladzu.

Jau ziņots, ka janvārī Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome bija ierosinājusi disciplinārlietu pret Sladzu par viņa rīcību saistībā ar nekustamā īpašuma Uzvaras bulvārī 3a, Rīgā, pārņemšanu jaunā īpašnieka valdījumā.

Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" iepriekš vēstīja, ka nams Uzvaras bulvārī 3a, Rīgā, ticis izsolīts un tam mainījies īpašnieks, tāpēc tiesu izpildītājs, neraugoties uz spēkā esošajiem īres līgumiem, īrniekus vēloties izlikt no mājokļiem, un par notiekošo sākta izmeklēšana policijā.

TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš ziņoja, ka Sladzs uzrādījis, ka 2014. gadā no saimnieciskās darbības un komercdarbības nopelnījis 256 265 eiro. Viņam ir izdevies arī iekrāt 200 384 eiro.

Pats Sladzs iepriekš paudis, ka Zvērinātu tiesu izpildītāju disciplinārlietu komisijas ierosinātā atcelšana no amata ir bezprecedenta gadījums, jo iepriekš par daudz rupjākiem šīs profesijas pārstāvju pārkāpumiem komisijas piemērotie disciplinārsodi ir bijuši rājiena vai piezīmes izteikšana vai naudas soda piemērošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!