Foto: PantherMedia/Scanpix

Pirmdien, 27. septembrī, Kurzemes rajona tiesa (Kuldīgā) pasludināja saīsināto spriedumu lietā par zēna noslīkšanu peldēšanas apmācības nodarbību laikā Ventspils peldbaseinā. Tiesa Viktoru Zujevu atzina par vainīgu pēc nonāvēšanu aiz neuzmanības un sodīja ar brīvības atņemšanu uz diviem gadiem nosacīti ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem, kā arī naudas kompensācijas vairāk nekā 44 255 euro, portāls "Delfi" uzzināja Tiesu administrācijā.

Tiesu administrācijas preses paziņojumā citēta lietas tiesnese Daina Alksne, kas norādījusi, ka, ņemot vērā to, ka apsūdzētais noziedzīgu nodarījumu izdarīja aiz neuzmanības, kas klasificējas kā mazāk smags noziegums, kā arī apstākli, ka tiesai radās pārliecība par to, ka apsūdzētais, sodu neizciešot, turpmāk neizdarīs likumpārkāpumus, pamatojoties uz Krimināllikuma 55. pantu, reālu brīvības atņemšanas sodu tiesa lēma neizpildīt.

Notiesātajam būs pienākums reģistrēties Valsts probācijas dienestā un izpildīt kriminālsodu izpildi reglamentējošajā likumā noteiktos un Valsts Probācijas dienesta uzliktos pienākumus, kā arī samaksāt morālās kompensācijas.

Tiesa nosprieda, ka apsūdzētajam jāmaksā naudas kompensācijas noslīkušā zēna vecākiem: morālā kaitējuma kompensācija – 20 000 eiro katram, materiālā kaitējuma kompensācija zēna tēvam – 3505,09 eiro, par aizstāves sniegto juridisko palīdzību pirmās instances tiesā valsts labā apsūdzētajam jāsamaksā 720 eiro, Tiesu administrācijai procesuālie izdevumi par lieciniekiem izmaksātajiem ceļa izdevumiem – 30,67 eiro.

Jau ziņots, ka 2017. gada 4. oktobrī Ventspils Ūdens piedzīvojumu parka mazajā peldbaseinā peldēšanas apmācības nodarbības laikā gāja bojā četrus gadus vecs zēns.

Zujevs, kurš vadīja konkrēto peldēšanas apmācības nodarbību bērniem, bija arī Ventspils sporta skolas direktors. Vēlāk "Spars" direktors pats vēlējies izbeigt darba attiecības.

Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) toreiz paziņoja, ka Ventspils Olimpiskais centrs īstenojis nelicencētu interešu izglītības programmu. Savukārt centrs toreiz paziņoja, ka IKVD paustais apgalvojums par to, ka centrs īstenojis nelicencētu interešu izglītību peldēšanā, ir maldinošs.

"Tajā laikā mēs analizējām tieši procesa īstenotājus, kas tajā laikā bija uzņēmums, kas principā nebija ne reģistrēts kā izglītības iestāde, ne saņēmis kāda veida licenci. Tajā laikā sākām administratīvo lietvedību un uzņēmuma vadītāju saucām pie administratīvās atbildības," iepriekš TV3 raidījumam "Nekā personīga" norādījis IKVD Uzraudzības departamenta direktors Juris Zīvarts.

SIA "Olimpiskais centrs "Ventspils" ar peldēšanas instruktoru Zujevu darba attiecības pārtrauca 2017.gada oktobrī un, pēc uzņēmuma rīcībā esošās informācijas, Zujevs Ventspilī vairs nedzīvo.

Ventspils pilsētas pašvaldībā norāda, ka dome un centrs šo nelaimes gadījumu nevienu brīdi nav atstājis bez ievērības. Piesaistot speciālistus, tai skaitā Latvijas peldēšanas federāciju, 2017.gada nogalē detalizēti tika izvērtēti drošības jautājumi. "Ventspils" un Ventspils pilsētas dome aktualizēja nepieciešamību valstiskā mērogā izstrādāt vienotus noteikumus nodarbībām peldbaseinos.

Pēc negadījuma peldētapmācības bērniem tika atsāktas 2018.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!