Foto: stock.xchng

Valsts policija 2016. gadā par Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļu neatbilstošu izlietošanu kopumā sākusi 18 kriminālprocesus un novērsusi līdzekļu izkrāpšanu vairāk nekā 20 miljonu eiro apmērā, portālu "Delfi" informēja policijā.

Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) analīze liecina, ka ES finanšu līdzekļu krāpšanu apjoms salīdzinoši ar 2015. gadu, kad policija novērsa 14 miljonu eiro izkrāpšanu, ir krities. Vienlaikus kopējais apdraudējums naudas izteiksmē 2016. gadā bijis lielāks.

Izmeklēšanu laikā secināts, ka galvenokārt šāda veida noziegumus veic organizētas grupas, kurās darbojas bijušie vai esošie uzņēmēji. Šīs personas savās krāpšanas shēmās visbiežāk izmanto komersantus no citām ES dalībvalstīm vai beznodokļu un zemu nodokļu ārzonas kompānijas. Noziegumi pastrādāti, rūpīgi gatavojoties un noformējot dažādus saimnieciskus dokumentus, piemēram, pirkuma līgumus, aizdevuma līgumus un dažādas vienošanās, skaidro likumsargi.

Izmeklējot krimināllietas, ENAP aktīvi sadarbojas ar prokuratūras un citiem tiesībsargājošo iestāžu pārstāvjiem, kā arī Finanšu ministrijas, Zemkopības ministrijas un Valsts kancelejas pārstāvjiem. ENAP priekšnieks Pēteris Bauska uzsver, ka savstarpējā sadarbība starp iesaistītajām pusēm ir nozīmīga šo lietu veiksmīgai izmeklēšanai.

"Izmeklēšanas process šajās lietās ir sarežģīts, jo prasa liela informācijas apjoma un dokumentu analīzi, piemēram, liela apjoma kontu izdruku izpēti, kā arī nereti starptautisko sadarbību starp dažādu valstu tiesībsargājošajām iestādēm. Tādēļ kvalitatīva un savlaicīga informācijas apmaiņa starp dienestiem, kas uzrauga fondu līdzekļu piešķiršanu un izlietošanu, un tiesībsargājošajām iestādēm, ir viens no būtiskākajiem faktoriem, lai šīs lietas varētu izmeklēt efektīvi," skaidro Bauska.

Noziegumu, kas saistīti ar ES fondu līdzekļu neatbilstošu izlietošanu, apkarošana izvirzīta par vienu no Valsts policijas prioritātēm arī 2017. gadā. Šos noziegumus izmeklē galvenokārt Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!