Trešdienas, 28. aprīļa, rītā ugunsgrēkā Rīgas centrā bojā gājuši astoņi cilvēki, portāls "Delfi" uzzināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā. Dzēšanas darbu laikā slēgta satiksme Merķeļa ielas posmā no Marijas ielas līdz Krišjāņa Barona ielai.

Dienests izsaukumu uz notikuma vietu saņēmis pulksten 4.43. Ugunsgrēkā deg sešstāvu mājas augšējais stāvs un jumts. Portāls "Delfi" noskaidroja, ka ugunsgrēks izcēlies Merķeļa ielā 8. Kā trešdienas vakarā precizēja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP), ēka nav valsts īpašums un ir privatizēta.

Dienestā norādīja, kopumā dega ēkas sestais stāvs 100 kvadrātmetru platībā, kā arī jumts 150 kvadrātmetru platībā.

Kā ziņo VUGD, pulksten 12.10 ugunsgrēks Merķeļa ielā Rīgā tika likvidēts.

Valsts policijā (VP) portālam "Delfi" apliecināja, ka par notikušo ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 20. nodaļas, kas ir noziedzīgi nodarījumi pret vispārējo drošību un sabiedrisko kārtību.

Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) mikroblogošanas vietnē "Twitter" vēsta, ka viņa rīcībā esošā informācija liecina, ka ugunsnelaime izcēlusies kādā hostelī un vairums iesaistīto ir ārzemnieki. Mērs arī norādījis, ka ēkā esošais hostelis bijis nelikumīgs. Savukārt pašvaldības policija bieži saņēmusi izsaukumus par narkotiku lietošanu tā telpās, kā arī Covid-19 ierobežojumu neievērošanu.

VUGD pārstāve Agrita Vītola portālam "Delfi" apliecināja, ka degošās telpas izkārtotas garā gaitenī ar dzīvojamajām telpām abās pusēs, kas ļauj secināt, ka tās ierīkotas cilvēku izmitināšanai, taču precīzāku informāciju vēl nespēja sniegt, jo turpinās dzēšanas darbi.

VUGD Operatīvās vadības pārvaldes priekšnieks Jānis Grīnbergs Latvijas Televīzijai šorīt norādīja, ka ugunsgrēka platība ir apmēram 140 kvadrātmetru, taču tas vēl nav lokalizēts. Viņš arī medijam atzīmēja, ka ēkai ir durvis ar dzelzs kodatslēgu, kas apgrūtinājis glābēju piekļūšanu.

Savukārt VUGD priekšnieka vietnieks Mārtiņš Baltmanis preses konferencē medijiem atklāja, ka jau 5. janvārī tika saņemts iesniegumu par iespējamu patvaļīgu hosteļa izbūvi 21. dzīvoklī Merķeļa ielā 8. VUGD informēja Būvvaldi par šo faktu, lai tiktu veikta pārbaude. Būvvalde apstiprināja patvaļīgu būvniecību, telpas izmantotas neatbilstoši to mērķim.

Tika sagatavoti trīs pieprasījumi objekta īpašniekiem, kam bija jāiesniedz visi dokumenti par ugunsdrošības nodrošināšanu šajās telpās, kā arī jānorāda neplānotās pārbūves laiki, kā arī VUGD tiesības veikt neplānotas pārbaudes. Diemžēl uz visiem pieprasījumiem īpašnieki neatbildēja, atzīmēja Baltmanis. Inspektors trīs reizes devās uz objektu un ne reizi netika ielaists objektā.

Līdz ar to 9. martā par valsts amatpersonas likumīgo prasību nepildīšanu tika uzsākts administratīvais process, kas noslēdzās 23. martā un uzlikts 500 eiro administratīvais sods, kas vēl nav nomaksāts.

VUGD izsaka līdzjūtību bojāgājušo un cietušo tuviniekiem. VUGD apkopotā informācija liecina, ka šogad 59 cilvēki ir gājuši bojā dažādos ugunsgrēkos.

Līdzjūtību cietušajiem un bojāgājušo radiniekiem pauda arī visu atbildīgo iestāžu pārstāvji.

VP priekšnieka vietnieks Andrejs Grišins preses konferencē pieļāva, ka notikums varētu tik kvalificēts pēc Krimināllikuma 240. panta 4. daļas, proti, par ugunsdrošības noteikumu tīšu pārkāpšanu, ja to izdarījusi persona, kura ir atbildīga par šo noteikumu ievērošanu, un ja tā izraisījusi divu vai vairāku cilvēku nāvi. Par šādu pārkāpumu draud līdz pat astoņiem gadiem ilgs ieslodzījums.

Grišins arī norādīja, ka pagaidām kriminālprocesā vēl neviens nav aizturēts.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule atklāja, ka Valsts Apdegumu centrā nogādāti divi cietušie.

Toties Staķis atklāja, ka Rīgas domē tiks veidota starpinstitūciju darba grupa, kura lems par turpmāko rīcību ar nelikumīgajiem hosteļiem.

Rīgas pašvaldības policijas (RPP) priekšnieks Juris Lūkass informēja, ka uz nelikumīgā hosteļa adresi saņemti 16 izsaukumi no pārējiem nama iedzīvotājiem. Kopumā piemēroti 17 sodi par dažādiem administratīvajiem pārkāpumiem, kā arī pieci sodi par epidemioloģiskās drošības pārkāpumiem. Adrese apsekota 19 reizes.

Nelikumīgais hostelis

Publiski pieejamā informācija liecina, ka ēkas augšējā stāvā atrodas hostelis "Japanese Style Centrum". Portālam "Delfi" zināms, ka šajā hostelī pirms kāda laika notikuši, iespējams, nelikumīgi pārbūves darbi, lai savienotu divus dzīvokļus, izveidojot hosteļa telpas.

Kā liecina Zemesgrāmatā pieejamā informācija, Merķeļa ielas astotā nama 21. dzīvokļa īpašnieks ir 1996. gadā dzimušais Andrejs Gailis. Viņš ir SIA "Hotels & Apartments" vienīgais īpašnieks, patiesā labuma guvējs. 2016. gadā dibinātajam uzņēmumam kopš šī gada janvāra nav aktuālo amatpersonu, liecina "Lursoft" pieejamā informācija. Uz 31. martu uzņēmumam bija 4 772,64 eiro liels Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administrēto nodokļu parāds. Uzņēmums nodarbojās ar izmitināšanu viesu mājās un cita veida īslaicīgas apmešanās vietās.

Iepriekš no 2019. gada oktobra līdz 2020. gada decembrim Gailis bijis arī SIA "Hospitality Solutions" patiesā labuma guvējs. Šī uzņēmuma saimnieciskā darbība kopš janvāra ir apturēta, kā arī tas ir izslēgts no PVN maksātāju reģistra. Kā norādīts "Lursoft", "Hospitality Solutions" nodarbojās ar izmitināšanu viesnīcās un līdzīgās apmešanās vietās.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Ilze Bukša portālam "Delfi" norādīja, ka sākotnēji uz notikuma vietu tika nosūtītas četras mediķu brigādes. Slimnīcā nogādāti seši cietušie, kuri ir vidēji smagā stāvoklī. Daļai cietušo ir apdegumu, bet daļa saindējusies ar dūmiem. Vēl divi cietušie vērsās pie mediķiem, taču viņiem palīdzība tika sniegta uz vietas.

Visi cietušie ir pieaugušie.

Ugunsgrēkā cietuši deviņi cilvēki, bet 20 evakuēti. Notikuma vietā strādā 53 ugunsdzēsēji.

Saistībā ar ugunsnelaimi mainīti arī vairāku "Rīgas Satiksme" trolejbusu kustības maršruti. 15. maršruta trolejbusi virzienā uz centru brauc līdz Gogoļa un Turgeņeva ielas krustojumam, tad tiek novirzīti no Turgeņeva ielu uz Gaiziņa ielu un tālāk atpakaļ uz Višķu ielu. Šajā posmā tiek izlaistas vairākas pieturvietas.

Par notikušo līdzjūtību sociālajā tīklā "Twitter" jau paudis ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV). Līdzjūtību paudis arī iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV).

Savukārt Valsts prezidents Egils Levits raidījumā "Rīta panorāma" izteica līdzjūtību visiem bojāgājušo tuviniekiem, kā arī novēlēja atveseļošanos visiem cietušajiem. Arī premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) sociālajā tīklā "Twitter" paudis līdzjūtību. "Visdziļākā līdzjūtība šorīt traģiskajā ugunsgrēkā Rīgā bojāgājušo tuviniekiem un ātru atveseļošanos cietušajiem. Atbildīgie dienesti turpina darbu notikuma vietā. Paldies visiem glābšanas darbos iesaistītajiem," raksta Kariņš.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!