Piektdien Limbažu rajona tiesa sāk skatīt krimināllietu, kurā uz apsūdzēto sola sēdies bijušais valsts kapitālsabiedrības vadītājs Uģis Magonis un Igaunijas uzņēmējs Oļegs Osinovskis.

Limbažu rajona tiesā lietu skatīs tiesnesis Kārlis Jansons.

Neilgi pirms tiesas sēdes sākuma ieradās viens no apsūdzētajiem – igauņu uzņēmējs Oļegs Osinovskis. Viņš īsā komentārā žurnālistiem norādīja, ka uz procesu skatās divējādi. "Pirmkārt, es negribēju te atrasties, neviens negribētu. Nekā laba te nav, bet vismaz labi, ka procesa iztiesāšana sākusies, un cerams, ka ātri beigsies," sacīja Osinovsksis. Tāpat viņš pauda, ka ar šo procesu visiem nepieciešams "atjaunot savu reputāciju" – gan viņam, gan valdībai. Uzņēmējs sacīja, ka, viņaprāt, tiesas procesam jābūt caurspīdīgam, un papildināja, ka savu vainu viņam inkriminētajos noziegumos neatzīst. Plašāk viņš to nekomentēja, norādot, ka sākumā viņa pozīcija jādzird tiesai. Osinovska advokāte Jeļena Kvjatkovska piekrita viņas klienta viedoklim, vienlaikus piemetinot, ka šodien slēgtu tiesas sēdi nelūgs.

Uz sēdi divu advokātu – Vara Klotiņa un Jāņa Rozenberga – pavadībā ieradās arī bijušais "Latvijas Dzelzceļa" priekšnieks Uģis Magonis. Viņš komentārus sniegt nevēlējās, bet norādīja, ka vainu viņam izvirzītajās apsūdzības neatzīst.

Jau ziņots, ka 2017. gada 4. aprīlī lietu sākotnēji saņēma Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa. Tās tiesnese Ināra Janēviča 2017. gada 5. aprīlī lēma lietu nosūtīt pēc piekritības Limbažu rajona tiesai. Janēviča nolēmusi lietu nosūtīt uz Limbažu rajona tiesu, jo Magonim inkriminētais noziegums tika pārtraukts Salacgrīvas novadā.

Tāpat jau ziņots krimināllietā pie kriminālatbildības saukts bijušais VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) valdes priekšsēdētājs par 499 500 eiro pieņemšanu no privātpersonas saistībā ar LDz meitas uzņēmuma SIA "LDz ritošā sastāva serviss" iepirkumu.

Krimināllikums par kukuļa lielā apmērā pieņemšanu, ko izdarījusi valsts amatpersona paredz sodu – brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Savukārt privātpersona Oļegs Osinovskis pie kriminālatbildības saukta par 500 000 eiro piedāvāšanu un minēto 499 500 eiro nodošanu minētajai valsts amatpersonai par lēmuma pieņemšanu juridiskās personas – ārvalstu uzņēmuma – interesēs.

Krimināllikumā paredzētais sods ir brīvības atņemšana līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Izskatot krimināllietu, tiesa lems jautājumu par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskajai personai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!