Foto: LETA

Prokuratūra ir cēlusi apsūdzību prokremliskajam aktīvistam Vladimiram Lindermanam par Krievijas izvērstā agresīvā kara Ukrainā mērķtiecīgu attaisnošanu un slavināšanu un centieniem provocēt naidu un nesaticību starp dažādu tautību iedzīvotājiem Latvijas sabiedrībā.

Apsūdzība celta pēc diviem Krimināllikuma pantiem par noziegumu pret mieru un kara noziegumu slavināšanu un attaisnošanu, kā arī par darbību, kas vērsta uz nacionālā naida vai nesaticības izraisīšanu, informēja prokuratūrā.

Lindermana advokāte Jeļena Kvjatkovska teica, ka viņas klients vainu neatzīst un patlaban tiek pētīta apsūdzība, lai pēc tam prokuratūrai paustu pozīciju.

Lietu pirms nodošanas prokuratūrā izmeklēja Valsts drošības dienests (VDD). Dienests iepriekš informēja, ka dienests kriminālprocesu sāka šogad 7. jūnijā.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā VDD konstatēja, ka konkrētā persona interneta vidē brīvi pieejamās platformās neierobežotam personu lokam mērķtiecīgi un sistemātiski izplatīja Kremļa interesēm atbilstošus vēstījumus, attaisnojot Krievijas izvērsto militāro agresiju pret Ukrainu un tās iedzīvotājiem.

Izmeklēšanas gaitā VDD atklāja, ka personas aktivitātes interneta vidē ir bijušas vērstas arī uz naida un nesaticības izraisīšanu starp dažādas nacionālās piederības iedzīvotāju grupām, proti, latviešiem, krieviem un ukraiņiem. VDD vērtējumā, personas nolūks bija atbilstoši Krievijas ārpolitikas interesēm nepieļaut minēto sabiedrības grupu mierīgu līdzāspastāvēšanu un Latvijas sabiedrības saliedēšanos.

Ņemot vērā minēto, personai inkriminētas darbība, kas vērsta uz nacionālā naida vai nesaticības izraisīšanu.

Veicot izmeklēšanu, VDD konstatēja vairākus desmitus šīs personas publikāciju, kuru saturā konstatējamas minēto noziedzīgo nodarījumu pazīmes. Persona veidojusi gan rakstveida publikācijas, gan videomateriālus, kuru saturs ir vērsts pret Latvijas nacionālās drošības interesēm. Minētais saturs publicēts gan sociālās tīklošanās platformās, gan Krievijas finansētās interneta vietnēs.

Izmeklēšanas gaitā noskaidrots, ka persona par Kremļa interesēm atbilstoša satura veidošanu saņēmusi finansiālu atlīdzību.

Jūnijā Lindermanam bija piemērojusi apcietinājumu, bet vēlāk tas tika mainīts pret 6000 eiro drošības naudu. VDD noteicis arī papildu ierobežojumus – tikšanās un sarakstes liegumu ar dažādām personām, izņēmums vien esot aizstāvis.

Lindermans tika aizturēts arī iepriekš. 2018. gadā viņu aizturēja saistībā ar Latvijas Krievu savienības (LKS) rīkoto sapulci pret pakāpenisku pāreju uz latviešu mācību valodu vispārējās izglītības iestādēs. Kriminālprocess tika sākts, "lai novērstu iespējamu mēģinājumu šķietami leģitīmu darbību aizsegā veikt prettiesiskas darbības vai sasniegt prettiesisku mērķi, kā arī ievērojot apstākli, ka VDD iegūtās ziņas iespējams pārbaudīt tikai ar kriminālprocesa līdzekļiem un metodēm".

Vēlāk kriminālprocess tika izbeigts, bet, ņemot vērā Lindermana prokremlisko nostāju, viņš vairākus gadus atrodas drošības dienestu redzeslokā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!