Foto: LETA
Prokrieviskajam aktīvistam Vladimiram Lindermanim piemērots aizdomās turētā statuss un drošības līdzeklis – apcietinājums, noskaidroja portāls "Delfi".

Valsts drošības dienests (VDD), neminot personas vārdu, medijiem izplatītajā relīzē norāda, ka 21. jūnijā aizturēja prokremlisko aktīvistu, kurš interneta vidē ir sistemātiski slavējis un attaisnojis Krievijas Federācijas bruņoto spēku noziegumus pret mieru un kara noziegumus, kas vērsti pret ukraiņiem un Ukrainas valsti.

Persona ilgstoši atradās VDD redzeslokā saistībā ar aktivitātēm, kas ir atbilstošas Kremļa interesēm. Pēc Krievijas bruņoto spēku iebrukuma Ukrainā VDD fiksēja, ka persona interneta vidē brīvi pieejamās platformās neierobežotam personu lokam izplata informāciju par Krievijas izvērsto karadarbību Ukrainā, atspoguļojot notikumus atbilstoši Kremļa interesēm.

Šā gada 7. jūnijā VDD pret personu uzsāka kriminālprocesu saskaņā ar Krimināllikuma 74.1 pantu – par noziegumu pret mieru un kara noziegumu slavināšanu un attaisnošanu.

VDD iegūtā informācija liecina, ka persona par savām darbībām no Krievijā reģistrētiem juridiskiem nodibinājumiem saņem finansiālu atlīdzību.

21. jūnijā VDD vienā ar personu saistītā objektā veica neatliekamas procesuālās darbības, kā arī personu aizturēja. Pašlaik personai piemērots aizdomās turētā statuss un drošības līdzeklis – apcietinājums.

Izmeklēšana šajā kriminālprocesā turpinās un VDD sniegs papildu informāciju par tās gaitu atbilstoši kriminālprocesa virzībai.

VDD atgādina, ka neviena persona nav uzskatāma par vainīgu, kamēr tās vaina nav atzīta likumā noteiktajā kārtībā.

Kopš Krievijas bruņoto spēku iebrukuma Ukrainā VDD kopumā ir uzsācis deviņpadsmit kriminālprocesus un no Valsts policijas (VP) pārņēmis četrus kriminālprocesus saistībā ar naida runu. Lielākā daļa no kriminālprocesiem saistīti ar agresīvu vēršanos pret Ukrainu un tās tautu.

No minētajiem 23 kriminālprocesiem astoņi uzsākti saskaņā ar diviem Krimināllikuma pantiem, proti, par genocīda, noziegumu pret cilvēci un mieru un kara noziegumu publisku slavināšanu un attaisnošanu (Krimināllikuma 74.1 pants) un darbībām, kas vērstas uz nacionālā naida vai nesaticības izraisīšanu (Krimināllikuma 78. pants).

Astoņi kriminālprocesi uzsākti pēc Krimināllikuma 74.1 pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm, t.i., par iespējamu genocīda, noziegumu pret cilvēci un mieru un kara noziegumu publisku slavināšanu un attaisnošanu.

Savukārt septiņi kriminālprocesi uzsākti pēc Krimināllikuma 78. pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm, t.i., par darbībām, kas vērstas uz nacionālā naida vai nesaticības izraisīšanu.

Divos no kriminālprocesiem VDD pirmstiesas izmeklēšanu ir noslēdzis un nosūtījis kriminālprocesa materiālus prokuratūrai, rosinot pret aizdomās turētajām personām uzsākt kriminālvajāšanu.

Savukārt 21 kriminālprocesā pirmstiesas izmeklēšana turpinās, un to ietvaros pašlaik 16 personām ir piemērots aizdomās turētā statuss, savukārt septiņām personām – personas, pret kuru uzsākts kriminālprocess, statuss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!