Foto: AFI

Nacionālboļševiks un partijas “Par dzimto valodu!” līderis Vladimirs Lindermans uz Ukrainu pievienoties tur karojošajiem prokrieviskajiem kaujiniekiem nedodas sava vecuma dēļ, sarunā ar ārzemju mediju “Aljazeera” atzinis pats Lindermans.

56 gadus vecais nepilsonis, kurš vada Krievijas Nacionālboļševiku partijas Latvijas filiāli, "Aljazeera" sacījis, ka vairāki viņa draugi no Krievijas un Latvijas ir krituši cīņās Ukrainā. Tāpat viņš atzinis, ka arī pats gribētu doties uz turieni, ja nedomātu, ka viņa cienījamais vecums varētu būt šķērslis.

Lindermans norādījis, ka patlaban Latvijā viņam draud līdz pat desmit gadus ilgs cietumsods par brīvprātīgo rekrutēšanu kaujām Ukrainā. Iepriekš Lindermans aģentūrai "RIA Novosti" gan apgalvojis, ka iedzīvotāju vervēšanā separātistu pievienošanai Ukrainā nav piedalījies.

Viņaprāt, pašreizējā Latvijas valdības nostāja pret Krieviju kalpo kā iegansts tam, lai uzturētu valsts pozīciju saistībā ar NATO, par kuras dalībvalsti Latvija kļuva 2004. gadā. Vienlaikus Lindermans atzīst, ka no Krievijas valdības puses negaida "neko daudz". "Es nedomāju, ka Krievijas valdībai patiešām rūp ārzemēs dzīvojošo Krievijas tautiešu tiesības. Es ļoti vēlētos kaut tā būtu," ārzemju medijam sacījis Lindermans.

"Delfi" jau ziņoja, ka pērn 14. novembrī Drošības policija veica tiesas sankcionētu kratīšanu Vladimira Lindermana dzīvesvietā.

Kratīšana veikta saskaņā ar 2014. gada septembrī uzsākto kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 88.2. panta par publisku aicinājumu uz terorismu. DP norāda, ka Lindermanam šajā kriminālprocesā ir piemērots procesuālais statuss – persona, pret kuru uzsākts kriminālprocess, jo pastāv reāla iespēja, ka viņš ir izdarījis noziedzīgu nodarījumu, kas paredzēts Krimināllikuma 88.3. pantā par personas vervēšanu terora aktu veikšanai.

Savukārt šogad 9. maijā Lindermans bija viena no personām pie Uzvaras pieminekļa, ar kurām policisti veikuši pārrunas. Personu grupa bija ieradusies ar pašpasludināto Doņeckas un Luhanskas republiku karogiem. Savukārt Lindermans rokās turējis karogu Georga lentīšu krāsās.

Pēc pārrunām personas piekritušas novākt karogus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!