Foto: LETA

Valsts drošības dienests (VDD) rosinājis prokuratūru uzsākt kriminālvajāšanu pret Vladimiru Lindermanu par Krievijas izvērstā agresīvā kara Ukrainā mērķtiecīgu attaisnošanu un slavināšanu, kā arī centieniem provocēt naidu un nesaticību starp dažādu tautību iedzīvotājiem Latvijas sabiedrībā, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija.

VDD izplatītajā preses paziņojumā, neminot personas vārdu, norādīts, ka minēto kriminālprocesu dienests uzsāka šā gada 7. jūnijā saskaņā ar Krimināllikuma 74.1 pantu, proti, par noziegumu pret mieru un kara noziegumu slavināšanu un attaisnošanu. Par šādu noziegumu Krimināllikumā noteikts līdz pieciem gadiem ilgs cietumsods.

"Delfi" jau vēstīja, ka Lindermans, kuram bija piemērots apcietinājums, vien pirms nedēļas atstāja Rīgas centrālcietumu.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā VDD fiksēja, ka Lindermans interneta vidē brīvi pieejamās platformās neierobežotam personu lokam mērķtiecīgi un sistemātiski izplata Kremļa interesēm atbilstošus vēstījumus, attaisnojot Krievijas izvērsto militāro agresiju pret Ukrainu un tās iedzīvotājiem.

Izmeklēšanas gaitā VDD atklāja, ka personas aktivitātes interneta vidē ir bijušas vērstas arī uz naida un nesaticības izraisīšanu starp dažādas nacionālās piederības iedzīvotāju grupām, proti, latviešiem, krieviem un ukraiņiem. VDD vērtējumā personas nolūks bija atbilstoši Krievijas ārpolitikas interesēm nepieļaut minēto sabiedrības grupu mierīgu līdzāspastāvēšanu un Latvijas sabiedrības saliedēšanos.

Ņemot vērā minēto, personu tika nolemts atzīt par aizdomās turēto arī par Krimināllikuma 78. pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu, proti, par darbību, kas vērsta uz nacionālā naida vai nesaticības izraisīšanu. Savukārt par šādu nodarījumu draud līdz trīs gadiem ilgs ieslodzījums.

Veicot izmeklēšanu, VDD fiksēja vairākus desmitus šīs personas publikāciju, kuru saturā konstatējamas minēto noziedzīgo nodarījumu pazīmes. Persona veidojusi gan rakstveida publikācijas, gan videomateriālus, kuru saturs ir vērsts pret Latvijas nacionālās drošības interesēm. Minētais saturs publicēts gan sociālās tīklošanās platformās, gan Krievijas finansētās interneta vietnēs.

Jau ziņots, ka (VDD) Lindermanu aizturēja 21. jūnijā.

Šī nav pirmā reize, kad Lindermans ticis aizturēts, proti, 2018. gadā viņu aizturēja saistībā ar Latvijas Krievu savienības (LKS) rīkoto sapulci pret pakāpenisku pāreju uz latviešu mācību valodu vispārējās izglītības iestādēs. Šis kriminālprocess gan 2020. gadā tika izbeigts.

Savukārt 2014. gadā Valsts drošības dienests (tolaik – Drošības policija) veica kratīšanu Lindermana dzīvoklī saistībā ar aizdomām par vervēšanu uz terorismu.

Kopš Krievijas bruņoto spēku iebrukuma Ukrainā VDD kopumā ir uzsācis 26 kriminālprocesus un no Valsts policijas pārņēmis četrus kriminālprocesus saistībā ar aktivitātēm Krievijas agresijas un interešu atbalstam. Kriminālprocesi uzsākti uz aizdomu pamata par dažādiem noziedzīgiem nodarījumiem: Krievijas īstenoto kara noziegumu publisku attaisnošanu un slavināšanu (Krimināllikuma 74.1 pants), darbībām, kas vērstas uz nacionālā naida vai nesaticības izraisīšanu pret latviešiem un ukraiņiem (Krimināllikuma 78. pants), atbalsta sniegšanu finanšu līdzekļu un citas mantas vākšanā karadarbībā Ukrainā iesaistītajiem Krievijas karavīriem (Krimināllikuma 77.2 pants), pret Latviju vērstu darbību (Krimināllikuma 80. pants) un palīdzības sniegšanu ārvalstij pret Latviju vērstā darbībā (Krimināllikuma 81.1 pants).

Septiņos no minētajiem kriminālprocesiem VDD pirmstiesas izmeklēšanu ir noslēdzis un nosūtījis izmeklēšanas gaitā iegūtos materiālus prokuratūrai, rosinot pret aizdomās turētajām personām uzsākt kriminālvajāšanu. Savukārt kriminālprocesos, kuros izmeklēšana turpinās, pašlaik 15 personām ir piemērots aizdomās turētā statuss, bet septiņām personām – personas, pret kuru uzsākts kriminālprocess, statuss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!