Foto: DELFI Aculiecinieks
Pagājušajā naktī Lizuma pagastā izcēlies ugunsgrēks latviešu rakstnieka Apsīšu Jēkaba muzejā, apstiprināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Ugunsgrēka iemesli pagaidām vēl nav noskaidroti, taču tiek prognozēts, ka ugunsgrēks izcēlies vai nu ar apkuri saistītu bojājumu, vai nolaidīgas rīcības dēļ. Kā aģentūrai pastāstīja VUGD pārstāvis, ēka ir sadalīta divās daļās - vienā no tām bijusi rakstnieka piemiņas vieta, otrā - dzīvojamās telpas. Ugunsgrēks sācies dzīvojamajās telpās.

Pašvaldības un policijas sniegtā informācija par muzejam nodarītajiem bojājumiem ir pretrunīga.

Kā pastāstīja Lizuma pagasta pārvaldes vadītājs Uģis Aigars, viņa rīcībā nonākusi informācija, ka muzeja telpas ir cietušas pamatīgi. "Pēc rūpīgākas apskates būs iespējams noteikt, vai tur ir vērts kaut ko atjaunot vai ne," stāsta Aigars.

Savukārt pēc VUGD informācijas, ēkai pilnībā nodedzis jumts, taču telpa, kurā atradusies rakstnieka piemiņas vieta, nav skarta. Neesot cietušas arī grāmatas un pārējais inventārs.

Rakstnieks Apsīšu Jēkabs, īstajā vārdā Jānis Jaunzemis, dzimis 1858.gada 8.decembrī Lizuma pagastā, miris 1929.gada 10.jūnijā Rīgā.

Apsīšu Jēkabs rakstīja prozu, stāstus un tēlojumus, viņa pirmais dzejolis "Sapņi" publicēts 1880.gadā. Rakstnieks uzskatāms par vienu no pirmajiem latviešu reālistiskā stāsta meistariem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!