Foto: LETA

Par mēģinājumu Latvijā ievest lielu apjomu, iespējams, nelegālas izcelsmes skaidras naudas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu muitas policija aizturējusi kādas diezgan lielas Ukrainas komercbankas līdzīpašnieku, atsaucoties uz savā rīcībā esošo informāciju, ceturtdienas vakarā vēstīja raidījums ''LNT Ziņas''.

VID Nodokļu muitas policija signālu par iespējamu noziegumu saņēmusi trešdien.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka lidostā "Rīga" pie četriem reisa Odesa – Rīga privātas lidmašīnas pasažieriem uzgājis, iespējams, noziedzīgi iegūtu skaidru naudu 400 000 eiro un 500 000 ASV dolārus (ap 447 107 eiro). VID norādīja, ka ir pamats uzskatīt viena no personām ir saistīta ar Ukrainas organizēto noziedzību.

Skaidrā nauda atrasta 1950., 1954., 1987. gadā dzimušu Ukrainas pilsoņu, kā arī 1977. gadā dzimušas Ukrainas pilsones rokas bagāžā. Pārbaužu laikā konstatēts, ka 1954. gadā dzimušā Ukrainas pilsoņa rokas bagāžā atrodas skaidra nauda 200 000 ASV dolāri (ap 178842 eiro), 1987. gadā dzimuša Ukrainas pilsoņa rokas bagāžā atrodas skaidra nauda 300 000 ASV dolāri (268 264 eiro), 1977. gadā dzimušas Ukrainas pilsones rokas bagāžā – 100 000 eiro un 1950. gadā dzimuša Ukrainas pilsoņa rokas bagāžā atrodas skaidra nauda 300 000 eiro.

Kā raidījumam norādīja VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš, dienests pārbaudīs arī personu iespējamo saistību ar citiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Lai gan oficiāli netiek atklāts, kas ir aizturētās personas, ''LNT Ziņu'' rīcībā esošā informācija liecinot, ka viens no aizturētajiem ir kādas Ukrainas komercbankas līdzīpašnieks. Aizturēta arī viņa meita, kura ir bankas akcionāre, kā arī vēl divas ar skaidras naudas darījumiem saistītas personas, vēstīja raidījums.

Ko ar šo skaidro naudu aizturētās personas Latvijā vēlējās darīt, vēl tiek skaidrots. "Mūsu rīcībā ir informācija, kuru mēs tuvākajā laikā pārbaudīsim, kas tālāk bija plānots ar šo naudu un kādā veidā viņu legalizēt. Tiks veiktas procesuālās darbības, lai noskaidrotu legalizācijas iespējamību. Tas ir valsts ekonomiskās drošības jautājums, ja mūsu valstī ieplūst nezināmas izcelsmes nauda milzīgos apmēros," raidījumam norādīja VID amatpersona.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK) ''LNT Ziņām'' pastāstīja, ka teorētiski ir iespējami dažādi scenāriji, kā var notikt mēģinājumi legalizēt Latvijā ievestu skaidru naudu. "Tomēr skaidras naudas darījumiem finanšu sektorā, to norises kontrolei ir pilnveidotas IT sistēmas un stingri nosacījumi, kas jāievēro tirgus dalībniekiem un kā jāziņo par aizdomīgiem darījumiem attiecīgajiem kontroles dienestiem. Pēdējos gados noziedzīgi iegūtas naudas legalizācijas risks ir ievērojami mazināts," tā skaidroja FKTK pārstāve Ieva Upleja.

Par notikušo uzsākti četri kriminālprocesi par izvairīšanos no skaidras naudas deklarēšanas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!