Par mielošanos smalkos Londonas restorānos nemaksājot aizturētais latviešu režisors Jānis Nords tiesā apgalvojis, ka vēlējies atstāt iespaidu uz savu turīgo draudzeni, vēsta britu laikraksti.

Kā jau ziņots, daudzsološais režisors aizturēts šonedēļ, mēģinot aizbēgt no dārga restorāna Londonā, nesamaksājot gandrīz 1000 sterliņu mārciņu lielo rēķinu.

27 gadus vecais Nords šonedēļ stājās tiesas priekšā Vestminsterē, kur viņam nolasītas apsūdzības deviņos punktos par vairāku restorānu rēķinu neapmaksāšanu kopumā 5000 sterliņu mārciņu (4145 latu) apmērā.

Nords tiesā atzina savu vainu visos apsūdzības punktos. Kā drošības līdzeklis latviešu režisoram piemērots apcietinājums, bet nākamā tiesas sēde nolikta uz novembra beigām.

Norda advokāts Brūss Rīds tiesā pavēstīja, ka jaunais vīrietis mēģinājis atstāt iespaidu uz savu "dārgi izmaksājošo" draudzeni, kura nav zinājusi, ka viņš neapmaksā rēķinus.

Nords Londonā iegūstot maģistra grādu Lielbritānijas Nacionālajā filmu skolā un ar finansēm viņam neesot pārāk spīdoši, stāstīja advokāts.

"Viņš uzskata, ka vīrietim par visu ir jāmaksā. Viņš vēlējās atstāt iespaidu uz meiteni, kurai naudas netrūkst. Man gan šķiet, ka Norda kungam rīcībā ir arī neliels fantāzijas elements ar mērķi pamieloties dārgākajos restorānos," sacīja Rīds.

Advokāts norādīja, ka Nordam nav nevienas iepriekšējas sodāmības un ka viņš ir ļoti noraizējies par to, kādu apkaunojumu viņa rīcība nesīs viņa ģimenei.

Vestminsteres miertiesa Nordam līdz nākamajai tiesas sēdei kā drošības līdzekli piemērojusi apcietinājumu.

Viņa draudzene, kuras nacionalitāte un identitāte netiek atklāta, pēc nopratināšanās policijā atbrīvota bez kādu apsūdzību izvirzīšanas.

Nords aizturēts pirmdienas vakarā pēc mēģinājuma aizbēgt no Londonas restorāna "L'Oranger", nesamaksājot 1021 sterliņu mārciņu lielo rēķinu par smalkiem ēdieniem un dzērieniem.

Viesmīļi kļuva aizdomīgi, kad pāris izgāja laukā uzsmēķēt. Restorāna darbinieki lūguši vīrieti ieiet atpakaļ restorānā, lai samaksātu rēķinu. Viņš iedevis darbiniekiem bankas karti, taču darījuma apstrādes vidū meties bēgt.

Restorāna viesmīļi pēc pakaļdzīšanās aizturēja 27 gadus veco Jāni Nordu un nodeva to policijas rokās.

Policija izmeklēja vēl divus pēdējās nedēļās notikušus līdzīgus gadījumus, taču Nords atzinies vēl sešos līdzīgos nodarījumos - kopumā deviņos -, nodarot dažādiem smalkiem Londonas restorāniem zaudējumus kopumā aptuveni 5000 sterliņu mārciņu apmērā.

Starp Norda apkrāptajiem restorāniem ir "L'Autre Pied", kam piešķirta restorānu pasaulē prestižā "Michelin" zvaigzne. Toreiz pāris pamielojies ar delikatesēm un izdzēris pudeli dārga šampanieša un vairākas glāzes vīna, rēķinam sasniedzot 572 sterliņu mārciņu. Kad pienācis laiks maksāt rēķinu, viņi devušies ārā uzsmēķēt un aizbēguši nesamaksājot.

Jānis Nords ir uzņēmis filmu "Amatieris", kas 2009.gadā saņēma kino festivāla "Lielais Kristaps" balvu par labāko debiju.

Savukārt Norda kolēģi - filmu studijas "Tanka" apgalvo, ka Nords ar bēgšanu no restorāniem nesamaksājot gatavojies savai jaunajai filmai.

Kā aģentūru LETA informēja filmu studijas pārstāve Sanita Grīna, notikumi Londonā esot saistīti ar izpētes un sagatavošanās procesu Norda topošajai pilnmetrāžas filmai "Pēdējās dienas". Šī filma vēstīšot par cilvēku, kuram slimības dēļ atlicis dzīvot pāris nedēļas. Filmas varonis ieradīšoties svešā pilsētā un ļausies "bīstamai romantiskai avantūrai, pārkāpjot sevis paša un sabiedrības uzliktās robežas". Vairāku ekskluzīvu restorānu apmeklējumi esot daļa no topošās filmas sižeta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!