Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pārkvalificējis tā dēvēto partijas "KPV LV" neatļautas finansēšanas lietu attiecībā uz Saeimas deputātu Artusa Kaimiņu par grāmatvedības dokumentu viltošanu mantkārīgos nolūkos, ceturtdien vēsta "lsm.lv", atsaucoties uz Latvijas Televīziju.

KNAB skaidrojis – izmeklējot atklājušies jauni lietas apstākļi.

2018. gada jūnijā KNAB ieradās Saeimā, lai aizturētu deputātu Kaimiņu un vēlāk arī veiktu kratīšanu dzīvesvietā par iespējamu nelikumīgu partijas "KPV LV" finansēšanu un nepilnīgi sniegtu informāciju valsts amatpersonas deklarācijā.

KNAB rakstiski Latvijas Televīzijai norādījis, ka pilnībā lieta nav izbeigta, jo izmeklēšanas laikā iegūti papildu pierādījumi un mainījušies noziedzīga nodarījuma faktiskie apstākļi. Tādēļ kriminālprocesā pieņemts lēmums par aizdomās turētā statusa piemērošanu vienai personai pēc Krimināllikuma 217. panta trešās daļas – par grāmatvedības datu viltošanu mantkārīgos nolūkos. Deputāts gan uzsver, ka uzņēmumā viņš pat nemaz nav bijis valdes loceklis.

Ievērojot, ka kriminālprocesā turpinās izmeklēšana un lai nekaitētu izmeklēšanas interesēm, KNAB plašāku informāciju par konkrēto kriminālprocesu un tajā iesaistītajām personām nesniedz.

"Delfi" jau vēstīja, ka 2018. gada 20. jūnijā pēc Saeimas lēmuma atbalstīt Ģenerālprokuratūras lūgumu izdot kriminālvajāšanai Saeimas deputātu Kaimiņu, viņam pakaļ ieradās KNAB darbinieki.

Pēc aizturēšanas viņš vēl sniedza interviju televīzijai krievu valodai. Deputāts KNAB darbiniekam vaicāja, vai birojs viņu šodien atbrīvos, taču atbilde tam nesekoja.

Pēc intervijas Kaimiņš KNAB vīru pavadībā devās uz Saeimas izeju. Ejot projām, deputāts turpināja atbildēt uz jautājumiem. Parlamentārietis tika izvests pa parādes durvīm, pa kurām uz Saeima parasti ierodas īpaši viesi. Ikdienā deputāti iekšā un ārā no Saeimas galvenās ēkas iet pa tām saucamajām sētas durvīm.

Ārā Kaimiņu jau gaidīja balts busiņš, kas viņu tālāk aizgādāja uz KNAB.

Par partijas "KPV LV" iespējamo nelikumīgo finansēšu sāktajā kriminālprocesā līdz ar Kaimiņu tika aizturēti vēl divi cilvēki – viņa toreizējais partijas biedrs Atis Zakatistovs un uzņēmējs Viesturs Tamužs, kā arī veiktas kratīšanas viņu īpašumos.

Kriminālprocess sākts pēc vairākiem Krimināllikuma 288. panta apakšpunktiem – par partijas nelikumīgu finansēšanu, par starpniecību partijas nelikumīgā finansēšanā un par partijas nelikumīga finansējuma pieņemšanu un izspiešanu, norāda KNAB.

Tā paša gada 21. jūnijā personas no izolatora tika atbrīvotas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!