Foto: LETA

Krimināllietu, kurā Latvijas Universitātes (LU) rektors Indriķis Muižnieks apsūdzēts par pabalstu nelikumīgu izmaksu no darba aizejošajiem augstskolas darbiniekiem, Rīgas pilsētas tiesa sāks skatīt oktobra sākumā, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Pirmā tiesas sēde ieplānota 4. oktobrī pulksten 10.

Neminot apsūdzētās personas vārdu, prokuratūra informēja, ka saskaņā ar apsūdzību LU rektors, būdams valsts amatpersona, 2019. gadā ar četriem LU darbiniekiem noslēdza vienošanos par darba tiesisko attiecību izbeigšanu pēc pušu vienošanās.

Saskaņā ar Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumu, izbeidzot darba tiesiskās attiecības pēc savstarpējas vienošanās, atlaišanas pabalstu var izmaksāt 70% apmērā no darbiniekam noteiktās mēneša vidējās izpeļņas, taču LU rektors katram no minētajiem darbiniekiem apņēmās izmaksāt atlaišanas kompensāciju četru mēnešu vidējās izpeļņas apmērā.

Tādējādi LU rektors, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli, ar ko viņam piešķirtas ekskluzīvas tiesības vienpersoniski pieņemt lēmumus par līgumu un vienošanās slēgšanu, tīši izšķērdēja LU finanšu līdzekļus, nodarot tai materiālos zaudējumus 63 379 eiro.

Par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ja šīs darbības izraisījušas smagas sekas, var piemērot brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, probācijas uzraudzību, sabiedrisko darbu vai naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Jau ziņots, ka Muižnieks kā iestādes vadītājs ir vienīgā apsūdzētā persona kriminālprocesā. Amatpersonai drošības līdzekļi šajā procesā nav piemēroti.

Muižnieks iepriekš pauda pārliecību, ka ir darbojies likumīgi un LU interesēs.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (K) nesen vērsās pie LU padomes, Senāta un Satversmes sapulces ar lūgumu izvērtēt Muižnieka atbilstību amatam saistībā ar prokuratūras uzrādīto apsūdzību. Ministre uzsvēra nepieciešamību rīkoties operatīvi, lai mazinātu kaitējumu universitātei un visai Latvijas augstākās izglītības un zinātnes sistēmai.

Augstskolu likums nosaka, ka rektors ir persona ar nevainojamu reputāciju. LU rektora Muižnieka reputācija, pēc ministres domām, ir būtiski apdraudēta.

LU padome par nepieciešamību atstādināt Muižnieku no amata solījusi lemt pēc visu pieejamo dokumentu un faktu rūpīgas analīzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!