Rīgas domes Vides departaments vērsies policijā ar lūgumu ierosināt krimināllietu par patvaļīgu koku un krūmu izciršanu ostas teritorijā Kundziņsalā, kur pērnā gada nogalē – šī gada sākumā iznīcināti 467 koki un 424 krūmi.
Domes administratīvā komisija pēc apstādījumu inspekcijas stādītā administratīvā pārkāpuma protokola par šo koku un krūmu iznīcināšanu noteica 5000 latu lielu atlīdzības maksu teritorijas nomniekam – SIA “Baltic Container Terminal”. Taču firma noliedz, ka būtu saistīta ar koku izciršanu un sodu pārsūdzēja Rīgas mēram Aivaram Aksenokam, liecina “Delfi” rīcībā esošie dokumenti.

Pēc tam Vides departamenta direktors Askolds Kļaviņš nosūtīja policijai vēstuli, lūdzot veikt izmeklēšanu vainīgās personas noskaidrošanai un saukt atbildīgo personu pie atbildības. Krimināllikums par patvaļīgu koku izciršanu paredz sodus - brīvības atņemšanu līdz četriem vai līdz pat desmit gadiem, atkarībā no nodarījuma smaguma, vai piespiedu darbus vai naudas sodus.

18.aprīlī Apstādījumu inspekcija sastādīja administratīvā pārkāpuma protokolu par to, ka Kundziņsalā, ostas teritorijā pērnā gada beigās, šī gada sākumā patvaļīgi, bez domes atļaujas izcirsti 467 koki un 424 krūmi 53 000 kvadrātmetru platībā.

Šo zemes gabalu Brīvostas pārvalde iznomā SIA “Baltic Container Terminal”. Taču firma administratīvajai komisijai skaidroja, ka tā nav izcirtusi kokus un krūmus, ka arī nav pasūtījusi koku un krūmu ciršanu citai firmai.

Firmas pārstāvji noradīja, ka inspekcija arī nav konstatējusi precīzu koku izciršanas laiku, līdz ar to firmu nevar vainot apstādījumu iznīcināšanā, jo zemi firma nomā tikai no pērna gada novembra vidus un iespējams, ka koki jau bija izcirsti iepriekš. Pirms nomas līguma slēgšanas BCT neiepazinās ar teritorijas faktisko stāvokli. Brīvostas pārvalde arī skaidroja, ka nav devusi atļauju nocirst kokus.

19.maijā domes Administratīvā komisija BCT noteica zaudējumu atlīdzību – 5000 lati. Bet BCT šo lēmumu uzskata par prettiesisku un lūdza atsaukt aktā nenorādītās personas izdarītos zaudējumus. Firma uzsver, ka komisijas lēmums nav pamatots ar faktiem, bet gan ar subjektīviem pieņēmumiem, ka BCT varētu būt izcirtusi kokus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!