Nacionālās apvienības (NA) deputāts Edvīns Šnore ar iesniegumu vērsies Ģenerālprokuratūrā, lūdzot izvērtēt Latvijas Radio 4 izskanējušo aicinājumu iznīcināt tos 12 tūkstošus Latvijas iedzīvotāju, kuri parakstījušies par Uzvaras laukuma Rīgā atjaunošanu tā vēsturiskajā veidolā, informēja NA.

Partija atgādina, ka šā gada 9. maijā Latvijas Radio 4 programmā "Doma laukums" tika atskaņoti klausītāju viedokļi par portālā "manabalss.lv" izvietoto iniciatīvu. Kāda zvanītāja pauda šādu aicinājumu: "Man liekas, daudz vieglāk ir iznīcināt tos 12 000 cilvēkus, kuri parakstījās, nekā pieminekli".

Reaģējot uz šo frāzi, LR4 raidījuma vadītāja Jana Jermakova rezumējusi: "Nu redziet, cik spēcīga aizstāvība ir mūsu piemineklim."

Tā kā iniciatīvu parakstījušo personu vārdi un uzvārdi ir publiski pieejami Internetā, šāds publiski pausts aicinājums uzskatāms par draudiem izdarīt slepkavību vai nodarīt miesas bojājumus, uzskata Šnore.

Viņš arī vērsies Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē ar lūgumu izvērtēt raidījuma vadītājas Janas Jermakovas rīcību, ne tikai nenorobežojoties, bet pat paužot pozitīvu attieksmi pret ēterā izskanējušo viedokli par 12 tūkstošu cilvēku iznīcināšanu.

Jau vēstīts, ka kolektīvajā iesniegumā prasīts atjaunot Latvijas brīvvalsts laikā izstrādāto un aizsākto Uzvaras laukuma projektu, jo pašreizējais Uzvaras laukums rada "nevajadzīgu konfrontāciju". Iniciatīva ietver esošā memoriāla demontāžu un Uzvaras laukuma infrastruktūras izmainīšanu, vadoties pēc sākotnējā projekta. Iesniegumu kopumā parakstījuši 12 236 Latvijas pilsoņi vecumā no 16 gadiem.

Iniciatīva iesniegta Saeimā izskatīšanai. Savukārt 2012.gada aprīlī iniciatīvu portālā "manabalss.lv" publicēja Roberts Krastiņš.

Tā dēvētā Uzvaras pieminekļa pilnais nosaukums ir "Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem".

9. maijā krievvalodīgo nevalstiskās organizācijas pie pieminekļa tradicionāli rīko svētkus, atzīmējot Otrā pasaules kara gadadienu. Šie svētki katru gadu izraisa domstarpības sabiedrības vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!