Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policija (FP) lūgusi prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret advokātu un Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes pasniedzēju Jāni Rozenfeldu par izvairīšanos deklarēt ienākumus, nodokļu nemaksāšanu un nepatiesu ziņu sniegšanu VID, informēja FP direktors Aivars Purmalis.
Rozenfelds sacīja, ka viņš ir informēts par šādu FP lēmumu. Viņš savu vainu inkriminētajos nodarījumos neatzīst.

FP uzskata, ka Rozenfelds iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarācijās par 2000. un 2001.gadu nav uzrādījis visus ienākumus, VID sniedzis nepatiesas ziņas un budžetā nav samaksājis nodokļus Ls 13 302 apmērā. Kā norādīja Purmalis, izmeklēšanas laikā izdevies pierādīt, ka advokāts budžetā nav samaksājis mazāku summu, nekā FP uzskatīja sākumā.

Krimināllieta, kas ierosināta pēc Krimināllikuma 219.panta 1.daļas un 218.panta 2.daļas, piektdien nosūtīta Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrai. FP uzskata, ka pret Rozenfeldu uzsākama kriminālvajāšana par apzināti nepatiesu ziņu norādīšanu likumos noteiktajās deklarācijās un par izvairīšanos no nodokļu nomaksas valsts budžetā, samazinot ar nodokli apliekamo objektu.

FP konstatējusi, ka Rozenfelds norādījis mazāku ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamo ienākumu summu un ir izvairījies no liela apmēra nodokļu nomaksas valsts budžetā.

FP 2002.gada pavasarī ierosināja krimināllietu par Rozenfelda darbībām, neiesniedzot likumā paredzēto iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarāciju. Kā liecina FP sniegtā informācija, VID pārbaudījis Rozenfelda darījumus, kā arī viņa iesniegto atskaišu pareizību, naudas kustību gan caur advokāta biroja norēķinu kontiem kredītiestādēs, gan caur Rozenfelda personīgo norēķinu kontu.

Uzklausīti Rozenfelda paskaidrojumi, kā arī veikta datu analīze, kuras laikā VID konstatējis ievērojamas starpības starp advokāta Rozenfelda deklarētajiem ienākumiem un starp VID konstatēto faktisko advokāta ienākumu summu.

Veiktā audita rezultātā palielināts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamais ienākums 2000.gadā par Ls 26 265 un 2001.gadā par Ls 26 943. No šīm summām aprēķināta papildus budžetā iemaksājamā iedzīvotāju ienākuma nodokļa summa un noteikts, ka par 2000.gadu papildus maksājami Ls 6 566 un par 2001.gadu - Ls 6 735.

VID arī konstatējis, ka 2000.gada iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķinā konstatēta Ls 26 265 novirze starp Rozenfelda sniegtajiem datiem un VID rīcībā esošo informāciju par summu, kāda faktiski būtu apliekama ar iedzīvotāju ienākumu nodokli.

Rozenfelds savās deklarācijās par 2000.gadu kā ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamos ienākumus uzrādījis Ls 13 738, savukārt VID konstatējis ar nodokli apliekamo objektu Ls 40 004 apmērā.

Savukārt saistībā ar 2001.gada iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanu VID konstatējis Ls 26 943 novirzi starp Rozenfelda sniegtajiem datiem un VID rīcībā esošo informāciju par summu, kas apliekama ar iedzīvotāju ienākumu nodokli. Advokāts kā ar iedzīvotāju ienākuma apliekamos ienākumus norādījis Ls 8 597, bet VID konstatējis ar nodokli apliekamo objektu Ls 35 541.

Lai gan advokāts VID sniegtajos skaidrojumos norādījis gan vairāku darījumu veikšanas nolūku un naudas pārskaitījumu iemeslus, VID nav izdevies gūt apliecinājumu, ka šie darījumi patiesi veikti.

VID Rīgas reģionālās iestādes Audita pārvalde noteikusi advokātam nodokļu uzrēķinu, taču šo lēmumu Rozenfelds pārsūdzējis VID Rīgas reģionālās iestādes direktoram. VID Rīgas reģionālās iestādes Audita pārvaldes lēmums ticis atstāts spēkā.

Šā gada janvārī Rozenfelds toreizējai VID vadītāja pienākumu izpildītājai Nellijai Jezdakovai pārsūdzējis šos VID Rīgas reģionālās iestādes lēmumus.

Jezdakova 2003.gada 5.februārī pieņemtajā lēmumā noteikusi, ka Rozenfeldam papildus budžetā jāsamaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis par 2000.gadu Ls 6 566 un par 2001.gadu Ls 6 735, kā arī jāmaksā soda nauda Ls 13 302 apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!