Foto: LETA

Drošības policija (DP) ceturtdien, 2.oktobrī, Rīgas tiesu apgabala prokuratūrai nodevusi kriminālprocesa materiālus kriminālvajāšanas uzsākšanai pret kādu Latvijas pilsoni par aicinājumu vardarbīgi gāzt valsts varu, likvidēt Latvijas neatkarību un graut tās teritoriālo vienotību, informē DP.

Likumsargi neatklāj šīs personas vārdu, tomēr portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka šī persona ir nacionālboļševiks Beness Aijo.

Kriminālvajāšanu pret viņu DP lūgusi sākt par noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, par ko ir paredzēta kriminālatbildība Krimināllikuma 81.pantā (aicinājums vardarbīgi gāzt Latvijas Republikas valsts varu un vardarbīgi grozīt valsts iekārtu), 82.panta pirmajā daļā (publisks aicinājumu likvidēt Latvijas Republikas valstisko neatkarību nolūkā iekļaut Latviju vienotā valstiskā veidojumā ar kādu citu valsti vai likvidēt citādā veidā) un 83.panta pirmajā daļā (publisks aicinājums graut Latvijas Republikas teritoriālo vienotību).

Kriminālprocess tika uzsākts šī gada 2.aprīlī. DP informē, ka izmeklēšanas gaitā tika iegūti pierādījumi, kas ļauj secināt, ka Latvijas pilsoņa veiktās darbības bija apzinātas un vērstas uz vardarbīgu Latvijas valsts varas gāšanu, valsts iekārtas grozīšanu nelikumīgā veidā, kā arī Latvijas teritoriālās vienotības graušanu. Izvērtējot kriminālprocesa materiālus kopumā, procesa virzītājs konstatēja, ka ir savākti pietiekami pierādījumi, lai ierosinātu uzsākt kriminālvajāšanu un nodotu kriminālprocesa materiālus prokuratūrai.

DP atgādina, ka neviena persona nav uzskatāma par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav atzīta likumā noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!