Foto: LETA

Iekšējās drošības birojs (IDB) prokuratūrai nosūtījis kriminālprocesu ar ierosinājumu uzsākt kriminālvajāšanu pret kādu Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes likumsargu, kurš, izmantojot policijai pieejamas informācijas sistēmas, bez likumīga pamata veica ar darbu nesaistītu informācijas pārbaudi un iegūto informāciju nodeva kādai privātpersonai, par izdarīto pieņemot no tās kukuli, portālu "Delfi" informēja IDB pārstāve Santa Bivbāne.

Privātpersona, kurai policists izpauda neizpaužamas ziņas, bija iesniegusi viltotu iesniegumu VP, turklāt izmeklēšanas darbību laikā privātpersonas dzīvesvietā tika izņemtas stratēģiskas nozīmes preces, kuras var tikt izmantotas noziedzīgu nodarījumu atklāšanas traucēšanai.

Par VP amatpersonas iespējami veiktajiem noziedzīgajiem nodarījumiem ir nodots kriminālprocess kriminālvajāšanas uzsākšanai par Krimināllikuma 329. pantā paredzēto noziedzīgo nodarījumu – neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu, 320. panta otrajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu – kukuļa pieņemšanu, un 318. panta pirmajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu – dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Krimināllikuma 329. pants kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. Šī paša likuma 320. pants soda ar soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Savukārt par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu Krimināllikuma 318. pants soda ar soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Vienlaikus rosināts sākt kriminālvajāšanu arī pret privātpersonu par Krimināllikuma 298. panta otrajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu – apzināti nepatiesa ziņojuma (iesnieguma) iesniegšanu Valsts policijā, 323. panta pirmajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu – kukuļošanu valsts amatpersonai un 237.1 panta otrajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu – stratēģiskas nozīmes preču aprites noteikumu pārkāpšanu.

Krimināllikuma 298. panta otrā daļa kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Šī paša likuma 323. panta pirmā daļa kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Savukārt par stratēģiskas nozīmes preču aprites noteikumu pārkāpšanu Krimināllikuma 237.1 panta otrā daļa soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos uz laiku līdz pieciem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!