Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdzis prokuratūru sākt kriminālvajāšanu lietā, kurā par 3000 latu kukuļa ņemšanu aizturēts Rīgas Komercģimnāzijas direktors Juris Stabiņš.
KNAB rīcībā esošā informācija liecina, ka kukulis 3000 latu apmērā pieprasīts par personas pieņemšanu mācību iestādē, viltojot dokumentus un izmantojot tos kukuļa saņemšanai, sacīja biroja Sabiedrisko attiecību un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece.

Jau ziņots, ka KNAB par kukuļņemšanu ierosināja krimināllietu un tās ietvaros aizturēja Stabiņu. 3.septembrī tiesa apcietināja Stabiņu un kukuļa starpnieku - 1975.gadā dzimušo Igoru Zabirko.

Krimināllieta ierosināta 30.augustā pēc Krimināllikuma 320.panta otrās daļas, kas paredz, ka par kukuļa pieņemšanu, ko izdarījusi valsts amatpersona vai ar starpnieku, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu, vai bez mantas konfiskācijas. Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas atkārtoti vai lielā apmērā vai ja kukulis ticis pieprasīts, var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu.

Krimināllieta ierosināta arī pēc Krimināllikuma 275.panta pirmās daļas, kas paredz, ka par dokumenta, kas piešķir tiesības vai atbrīvo no pienākumiem, zīmoga vai spiedoga viltošanu, kā arī par viltota dokumenta, zīmoga vai spiedoga realizēšanu vai izmantošanu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz četrdesmit minimālajām mēnešalgām.

Kā ziņots, šā gada februārī Ministru kabinets pēc Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ierosinājuma Stabiņu atbrīvoja no Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolas rektora amata.

No šā amata Stabiņš tika atcelts par atkārtoti pieļautajiem Augstskolu likuma un citu normatīvo aktu pārkāpumiem un bezdarbību konstatētu pārkāpumu novēršanā.

IZM bija savākusi materiālus par Stabiņa darbībā atklātajiem pārkāpumiem, kas tika nosūtīti KNAB. Kā piemērs tika minēts 2003.gada decembrī izdotais rīkojums, ar kuru Stabiņam par novadītajām nodarbībām tiek piešķirti 1300 lati un kuru parakstījis Stabiņš pats. Savukārt 2003.gada augustā saskaņā ar finanšu datiem Stabiņš 11 dienās strādājis 523 stundas, tas ir, vidēji 47,5 stundas dienā. Veicot finanšu auditu, atklāti arī citi pārkāpumi.

Stabiņa vadītajai augstskolai jau agrāk tika izteikti arī citi pārmetumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!