Foto: DELFI

Šī gada oktobrī pēc informācijas saņemšanas par iespējamiem fiktīviem vakcinācijas gadījumiem Alūksnē, Valsts policija uzsāka izmeklēšanu. Iegūstot pietiekamu pierādījumu kopumu, kriminālprocesā šomēnes tika pabeigta izmeklēšana un kriminālprocess nosūtīts prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai. Par aizdomās turētajiem ir atzītas trīs personas – medicīnas darbiniece un divas personas, kuras ieguvušas fiktīvus vakcinācijas sertifikātus, portālu "Delfi" informēja VP pārstāve Gita Gžibovska.

12. oktobrī Valsts policija saņēma iesniegumu no kādas Rīgas medicīnas iestādes, kas pauda aizdomas par personām, kurām, iespējams, ir viltots vakcinācijas sertifikāts. Proti, slimnīcā bija nonākusi kāda ar Covid-19 inficēta persona, kura sākotnēji uzrādījusi derīgu vakcinācijas pret Covid-19 sertifikātu, bet, slimībai progresējot un veselības stāvoklim pasliktinoties, persona atzinusi, ka sertifikāts ir fiktīvs.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka gan slimnīcā esošajam vīrietim, gan viņa dzīvesbiedrei ir iegūti fiktīvi vakcinācijas sertifikāti, atklājot arī informāciju par šīs fiktīvās vakcinācijas veikšanas vietu un iesaistītām personām.

Veicot izmeklēšanas darbības, jau nākamajā dienā, 13. oktobrī, aizdomās par fiktīvas vakcinācijas veikšanu likumsargi Alūksnē aizturēja 1976. gadā dzimušu sievieti, kas ir medicīnas iestādes darbiniece. Tāpat veiktas kratīšanas personas dzīvesvietā un darba vietā, kuru laikā izņemti datu nesēji un dažādi dokumenti.

Izmeklēšanas laikā tika iegūta informācija, ka minētā medicīnas darbiniece vakcīnas ievadījusi vatē.

Iegūstot pietiekamu pierādījumu kopumu, 23. decembrī kriminālprocess tika nosūtīts uz prokuratūru ar ierosinājumu uzsākt kriminālvajāšanu pret trīs personām – medicīnas darbinieci un personām, kuras fiktīvi saņēmušas vakcinācijas sertifikātu.

Pret medicīnas darbinieci tiek ierosināts uzsākt kriminālvajāšanu pēc Krimināllikuma 275. panta otrās daļas (par dokumenta viltošanu, ko izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās) un Krimināllikuma 243. panta piektās daļas (par automatizētā datu apstrādes sistēmā apzināti nepatiesas informācijas ievadīšanu, kas apstrādā informāciju, kura saistīta ar drošību).

Pret sievieti, kura fiktīvi saņēmusi vakcinācijas sertifikātu, ierosināts sākt kriminālvajāšanu pēc Krimināllikuma 275. panta pirmās daļas – par viltota dokumenta izmantošanu, un Krimināllikuma 275. panta otrās daļas – par dokumenta viltošanu, ko izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās.

Savukārt pret vīrieti, kurš saņēmis fiktīvu vakcinācijas sertifikātu, – pēc Krimināllikuma 275. panta pirmās daļas – par viltota dokumenta izmantošanu, kā arī pēc Krimināllikuma 275. panta otrās daļas – par dokumenta viltošanu, ko izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās.

Visām aizdomās turētajām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

VP atkārtoti aicina personas, kurām ir informācija par vakcinācijas fakta falsificēšanu, ziņot policijai. Tāpat pašas personas, kuras ir iesaistījušās šādās darbībās, policija aicina pašām labprātīgi pieteikties policijā un sadarboties ar izmeklētājiem. Atkarībā no konkrētas situācijas tiks izvērtēta likumā paredzētā iespēja atbrīvot šādas personas no kriminālatbildības.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Jau ziņots, ka šī gada oktobrī VP Cēsīs un Alūksnē aizdomās par fiktīvas vakcinācijas pret Covid-19 veikšanu aizturējusi trīs personas, no kurām divas bija medicīnas iestādes darbinieces.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!