Foto: Valsts policija
Rīgas apgabaltiesa otrdien par dzimumnoziegumiem pret nepilngadīgajiem apsūdzētajam luterāņu mācītājam Agrim Pāvilam Lēvaldam piesprieda četru gadu cietumsodu, bet bijušo bērnu slimnīcas apsargu Oskaru Štameri notiesāja ar četru gadu un sešu mēnešu ieslodzījumu.

Lēvaldu otrdien apcietināja tiesas zālē.

Mācītājs, kurš otrdien uz tiesas sēdi atnāca vēl uz brīvām kājām, ieradās ar lielu somu, taču ar žurnālistiem runāt nevēlējās. Arī pēc sprieduma Lēvelds, saslēgts rokudzelžos, bija kluss un uz žurnālistu jautājumiem neatbildēja. Savukārt otrs lietā apsūdzētais žurnālistiem sacīja, ka spriedumu nekomentēs.

Kad abus apsūdzētos aizveda no tiesas zāles, tiesas koridorā žurnālisti sastapa kādu sievieti no Ventspils, kura teica, ka viņu sauc Maija Nosikova un viņa esot katole no Ventspils. Sieviete žurnālistiem stāstīja – netic, ka Lēvalds būtu pastrādājis briesmu darbus, kuros viņu apsūdz. "Viņš tā pat kā Jēzus ir nepatiesi notiesāts," sacīja sieviete.

Viņā stāstīja, ka arī viņas dēli ir pavadījuši laiku ar mācītāju un tas esot katra garīdznieka pienākums strādāt ar bērniem, sākot jau no viņu krustīšanas. Savukārt jautāta, kāpēc viens no cietušajiem zēniem nakšņojis Lēvalda mājās, sieviete atbildēja: "katra pienākums ir dot naktsmājas, atvērt durvis." Jautāja, kāpēc tad, viņasprāt, tiesa ir notiesājusi nevainīgu cilvēku, Nosikova atbildēja: "acīmredzot notiek arī tā".

Sieviete teica, ka pirmdien, dienu pirms sprieduma, Lēvalds viņai zvanījis, mācītājs bijis pārliecināts, ka viņam būs jāiet cietumā. Sieviete palīdzējusi viņam sagatavoties, iedevusi somu un palīdzējusi sakravāties. Pēc viņas vārdiem mācītājs uz cietumu paņēmis Svētos rakstus un tīru sirdi.

Pilns sprieduma teksts būs pieejams 28.jūnijā un tad to apelācijas kārtībā varēs pārsūdzēt.

Tiesas debatēs prokuratūra Lēvaldu lūdza sodīt ar brīvības atņemšanu uz četriem gadiem un sešiem mēnešiem, nosakot viņam policijas kontroli uz diviem gadiem. Štameru prokuratūra lūdza sodīt ar brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem, ar policijas kontroli uz trim gadiem.

Lēvalds iepriekš žurnālistiem sacīja, ka apsūdzībās nav vainojams, norādot: "Neesmu pat roku piedūris." Lēvalds iepriekš pauda, ka sabiedrība un mediji viņu jau ir notiesājuši. Savukārt Štamers savu vainu atzīstot daļēji. Mediji vēstīja, ka Štamers nenoliedz pastrādātās netiklās darbības, taču neatzīst nepilngadīgo izvarošanu.

Lēvalds lietas iztiesāšanas laikā atradās brīvībā, izlaists pret 5000 latu lielu drošības naudu, bet Štamers atradās apcietinājumā.

Abi apsūdzēti par vardarbīgu dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā, ja tā izdarīta ar nepilngadīgo, pēc par pavešanu netiklībā, kā arī par pornogrāfiska vai erotiska rakstura materiālu izgatavošanas un izplatīšanas noteikumu pārkāpšanu, iesaistot nepilngadīgo. Lietā ir divi cietušie.

Sākotnēji vienā kriminālprocesā ar Lēvaldu un Štameru tika aizturēts arī bijušais cietumnieks, taču pret viņu lieta tagad ir izdalīta atsevišķi.

Valsts policija pērn aprīlī paziņoja, ka ir noskaidrojusi un aizdomās par pedofiliju aizturējusi trīs vīriešus - mācītāju, bērnu slimnīcas apsargu un bijušo cietumnieku. Viņi par saviem upuriem izvēlējušies nepilngadīgus zēnus, starp kuriem bijuši arī bērni ar garīgās attīstības traucējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!