Foto: DELFI

Madonas rajona tiesas tiesnese Kornēlija Poča trešdien, 1. jūlijā, atstatījusi sevi no krimināllietas izskatīšanas, kurā apsūdzētas četras personas par apzinātu vēlētāju kavēšanu Vidzemē brīvi realizēt tiesības vēlēt 12. Saeimas deputātus, lietojot uzpirkšanu, ceturtdien pastāstīja tiesas pārstāve Inga Hačatrjana.

Tiesnese Poča šādu lēmumu pieņēmusi, jo kopā ar vienu no apsūdzētajiem - Igoru Aleksandrovu - ir absolvējusi Varakļānu vidusskolu.

Lieta nodota citam tiesas sastāvam, lai tas pieņemtu lēmumu, vai pieņemt lietu izskatīšanai savā lietvedībā vai atstatīt sevi no lietas izskatīšanas. Šis lēmums būs zināms pirmdien, 6. jūlijā, piebilda Hačatrjana.

Tāpat lietā apsūdzības uzrādītas Dolāram Kleinam, Artūram Kleinam, kā arī Guntaram Veldrem.

Kā vēstīts, Madonas rajona tiesai nodota krimināllieta, kurā apsūdzētas četras personas par apzinātu vēlētāju kavēšanu Vidzemē brīvi realizēt tiesības vēlēt 12. Saeimas deputātus, lietojot uzpirkšanu.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai, viena no apsūdzētajām personām nolūkā panākt, ka daļa balsstiesīgo personu savas tiesības vēlēt deputātus 12. Saeimas vēlēšanās nerealizē brīvi, bet gan balso par viņa norādītu politiskās partijas konkrētu deputāta kandidātu apmaiņā pret mantisku labumu no 5 eiro līdz 20 eiro, skaidroja prokuratūras pārstāve Aiga Eiduka.

"2014. gadā laika periodā no septembra beigām līdz 4. oktobrim, viens no apsūdzētajiem piedāvāja pārējām trīs apsūdzētajām personām, kā arī tālāk viņu sameklētajiem cilvēkiem, nobalsot par kādas politiskās partijas deputāta kandidātu, balsošanas gaitā vēlēšanu zīmē ar „+” atzīmēt attiecīgo deputāta kandidātu. Apsūdzētais apsolīja arī apmaksāt transporta izdevumus nokļūšanai uz balsošanas iecirkņiem. Minētās trīs apsūdzētās personas piekrita iepriekš minētajam piedāvājumam piedalīties organizētajā 12. Saeimas vēlēšanu vēlētāju uzpirkšanā par labu kādam deputāta kandidātam," pastāstīja viņa.

Trīs apsūdzētās personas pie kriminālatbildības tiek sauktas pēc Krimināllikuma panta par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus, lietojot uzpirkšanu, savukārt viena no apsūdzētajām personām pie kriminālatbildības saukta pēc Krimināllikuma panta, kurš nosaka, ka par organizētāju uzskatāma persona, kas noziedzīga nodarījuma izdarīšanu organizējusi vai vadījusi. Tāpat šai personai celta apsūdzība pēc Krimināllikuma panta par organizēšanu apzinātai kavēšanai personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus, lietojot uzpirkšanu.

Drošības policija saistībā ar iespējamu balsu pirkšanu 12. Saeimas vēlēšanās iepriekš bija sākusi vairākus kriminālprocesus. Tiek izmeklēta iespējamā balsu pirkšana ne tikai Vidzemē, bet arī citos reģionos. Lietās iesaistīti vairāki politiskie spēki.

12. Saeimas vēlēšanas notika 2014. gada 4. oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!