Foto: F64

Otrdien prokuratūra tiesai nodevusi tā dēvēto bijušā VAS "Latvijas Dzelzceļš" vadītāja Uģa Magoņa krimināllietu par kukuļa lielā apmērā pieņemšanu un pret kādu privātpersonu par kukuļa lielā apmērā piedāvāšanu un nodošanu.

Ģenerālprokuratūrā portālu "Delfi" informēja, ka krimināllieta nodota Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesai. Tajā pie kriminālatbildības saukts bijušais VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) valdes priekšsēdētājs par 499 500 eiro pieņemšanu no privātpersonas saistībā ar LDz meitas uzņēmuma SIA "LDz ritošā sastāva serviss" iepirkumu.

Privātpersona pie kriminālatbildības saukta par 500 000 eiro piedāvāšanu un minēto 499 500 eiro nodošanu minētajai valsts amatpersonai par lēmuma pieņemšanu juridiskās personas – ārvalstu uzņēmuma – interesēs.

Iepriekš jau ziņots, ka Magonis tiek turēts aizdomās par aptuveni pusmiljona eiro kukuļa saņemšanu saistībā ar LDz meitasuzņēmuma daudzmiljonu iepirkumu – četru vecu dīzeļlokomotīvju iegādi no Igaunijas miljonāram Oļegam Osinovskim piederošā uzņēmuma "Skinest".

Valsts amatpersona pie kriminālatbildības saukta pēc Krimināllikuma 320. panta 3. daļas, bet privātpersonai celta apsūdzība pēc Krimināllikuma 323. panta 2. daļas.

Par kukuļņemšanu lielā apmērā var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem. Savukārt par kukuļdošanu likumā paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Izskatot krimināllietu, tiesa lems jautājumu par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskajai personai.

Jau vēstīts, ka pērnā gada jūnijā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) informēja, ka nosūtījis Ģenerālprokuratūrai krimināllietas materiālus, rosinot sākt kriminālvajāšanu pret LDz bijušo valdes priekšsēdētāju Magoni par aptuveni 500 000 eiro kukuļa pieņemšanu.

Par kriminālprocesa sākšanu KNAB paziņoja 2015. gada 10. augustā.

KNAB pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrojis, ka valsts amatpersona pieņēmusi kukuli no privātpersonas saistībā ar LDz meitasuzņēmuma "LDz ritošā sastāva serviss" (LDz RSS) iepirkumu.

KNAB izmeklētājs ierosina saukt pie kriminālatbildības LDz valdes priekšsēdētāju par kukuļa lielā apmērā pieņemšanu pēc Krimināllikuma 320. panta 3. daļas. Savukārt kādu privātpersonu rosināts saukt pie kriminālatbildības par kukuļa došanu valsts amatpersonai par lēmuma pieņemšanu uzņēmuma interesēs pēc Krimināllikuma 323. panta 2. daļas.

Igaunijas prokuratūras pārstāve Kadrija Tammaja iepriekš apstiprinājusi, ka Latvijas prokuratūra lūgusi palīdzību Igaunijas Drošības dienestam un Igaunijas ģenerālprokuratūrai saistībā ar Magoņa lietu. Savukārt Ģenerālprokuratūrā iepriekš skaidrots, ka Starptautiskās sadarbības nodaļas virsprokurore nav komentējusi, vai Latvijas prokuratūra lūgusi palīdzību Igaunijas tiesībsargājošajām iestādēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!