Foto: LETA

Pirmdien, 28. martā, Rīgas apgabaltiesa apelācijas kārtībā turpināja skatīt VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) bijušā valdes priekšsēdētāja Uģa Magoņa un Igaunijas uzņēmēja Oļega Osinovska apsūdzību kukuļošanā.

Šajā tiesas sēdē Osinovska advokāts no Igaunijas Marko Kairjaks tiesai pieteica lūgumu – izbeigt lietu daļā pret Osinovski vai nodot to skatīšanai Igaunijā –, portāls "Delfi" uzzināja tiesā.

Jāpiebilst, ka šāds lūgums reiz tika noraidīts jau pirmajā instancē.

Pirmdien arī tika uzklausīts prokuroru viedoklis par šiem lūgumiem un pasludināts pārtraukums līdz otrdienai, 29. martam, pulksten 10, kad plānota nākamā tiesas sēde.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka pirmās instances tiesa abus apsūdzētos attaisnoja.

Apsūdzības pamatā Magonim bija divu darbību kopums, proti, prokuratūra uzskatīja, ka viņam 2015. gada vasarā nodota nauda, lai sekmētu, ka "LDz" meitas sabiedrība SIA "LDz Ritošā sastāva serviss" iepirktu no Osinovskim piederošās AS "Skinest Rail" četras dīzeļlokomotīves.

Tāpat prokuratūra uzskatīja, ka Magonis apsolījis tikties ar toreizējo "Krievijas dzelzceļa" prezidentu Vladimiru Jakuņinu un panākt labvēlīga lēmuma pieņemšanu Osinovska interesēs, proti, lai Krievijas lokomotīves tiktu remontētas Daugavpils rūpnīcā. Kopējā kukuļa summa bijusi aptuveni pusmiljons eiro, uzskatīja prokuratūra.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) Magoni aizturēja 2015. gada 6. augustā.

Pirmās instances tiesā prokuratūra bija lūgusi tiesu abiem apsūdzētajiem piemērot četrus gadus ilgus cietumsodus.

Prokuratūra Magonim prasīja piemērot arī mantas konfiskāciju, atņemot tiesības ieņemt valdes locekļa amatus valsts un pašvaldības kapitālsabiedrībās uz pieciem gadiem. Savukārt Osinovskim nekādi papildsodi netika prasīti.

Tāpat prokuratūra lūdza atzīt 499 500 eiro, kas tika konfiscēti, abus aizturot, par noziedzīgi iegūtu mantu un konfiscēt valsts labā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!