Foto: DELFI

Rīgas ostas uzņēmums SIA "Man-Tess" pieņēmis lēmumu atteikties no cietušā statusa Venstpils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivars Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") tiesvedības lietā, informēja uzņēmuma valdes priekšsēdis Kārlis Andersons.

Lēmums pieņemts, izvērtējot dalības lietderību šajā procesā.

"Būtisks arguments šādam lēmumam bija revidenta atzinums, saskaņā ar kuru lietā minētie fakti uzņēmuma grāmatvedības datos par attiecīgo periodu nav atainoti," skaidro Andersons.

Viņš norāda, ka šādā situācijā turpināt piedalīties šajā tiesvedībā no uzņēmuma viedokļa nav racionāli.

"Esam pieņēmuši lēmumu arī turpmāk izvairīties no tiesvedībām, dalības izmaksas kurās nav ekonomiski samērojamas ar potenciālo ieguvumu no tām," uzsver valdes priekšsēdis.

Kā sacīja prokurors Juris Juriss, kurš ir viens no apsūdzības uzturētājiem šajā Lemberga lietā, tiesa "Man-Tess" lūgumu par lēmuma atcelšanu, ar kuru uzņēmums atzīts par cietušo, vēl nav skatījusi. Prokuratūra vēl tikai vērtē šī lūguma atbilstību Kriminālprocesa likuma (KPL) normām. Tad, kad lūgums tiks skatīts tiesas sēdē, prokuratūra paudīs savu viedokli.

Konsultējoties ar juristiem, aģentūra LETA noskaidroja, ka "Man-Tess" lūgums varētu neatbilst likuma normām, proti, šajā lietas izskatīšanas stadijā vairs nevar atteikties no cietušā statusa jeb cietušās personas pienākumiem. Likums gan paredz iespēju izlīgt ar personu, kura radījusi kaitējumu.

KPL 96.pantā teikts, ka personu par cietušo atzīst izmeklētājs, prokurors vai izmeklēšanas grupas dalībnieks ar savu lēmumu, ko var uzrakstīt arī rezolūcijas veidā. Personu par cietušo var atzīt tikai ar pašas vai tās pārstāvja rakstveida piekrišanu. Persona, kura nevēlas būt par cietušo, iegūst liecinieka statusu. Tiesa var atzīt personu par cietušo krimināllietas iztiesāšanā līdz tiesas izmeklēšanas sākumam pirmās instances tiesā, ja tiesai pieteikts šāds lūgums. Tiesas lēmumu ieraksta protokolā, un tas nav pārsūdzams.

Savukārt KPL 97.pantā noteikts, ka cietušais savas tiesības īsteno brīvprātīgi un paša izraudzītajā apjomā. Tiesību neizmantošana nekavē procesa norisi. Tāpat šajā likuma pantā ir noteikts, ka cietušais visās procesa stadijās un visos tā veidos var izlīgt ar personu, kura radījusi viņam kaitējumu. Likumā paredzētajos gadījumos izlīgums ir pamats kriminālprocesa izbeigšanai.

Kā ziņots, Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem. Lemberga lietā aptuveni 140 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.

Uzņēmums "Man-Tess" Lemberga krimināllietā atzīts par cietušo.

Pagājušā gada maijā par Rīgas ostas tranzīta kompānijas "Man-Tess" īpašnieku kļuvis Nīderlandes uzņēmums "Alandam Capital". Līdz tam "Man-Tess" uzņēmumu grupa piederēja Jūlijam Krūmiņam.

"Man-Tess" grupas uzņēmumu īpašnieka "Alandam Capital" īpašumā ir SIA "Man-Tess Tranzīts", SIA "MT Bunkers", SIA "MT Termināls" un SIA "Man-Tess".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!