Foto: Valsts policija

Marihuāna pārsvarā tiek audzēta personiskai lietošanai un realizācijai iekšējā tirgū nelielos apmēros, liecina Valsts policijas (VP) šā gada apkopojums par deviņiem mēnešiem narkotisko vielu nelikumīgas aprites apkarošanas jomā.

Par iepriekšminēto tendenci liecina policijas izņemtās marihuānas apjomi.

Pārskata periodā būtiski izteikts ir policijas veikto izņemšanu pieaugums tādā apjomā, kas provizoriski paredzēts individuālai lietošanai – līdz diviem gramiem. Tāds marihuānas apjoms šogad izņemts 320 reizes, savukārt apjoms no diviem līdz desmit gramiem, kas provizoriski bija paredzēts kā personiskai lietošanai, tā realizācijai vietējā tirgū tika izņemts 204 reizes.

Policija informē, ka, kopš ieviesta kriminālatbildība par jauno psihoaktīvo vielu apriti, marihuāna ieņem stabilu pirmo pozīciju nelegālajā narkotiku tirgū.

Ievērojami audzis izžāvētas marihuānas izņemšanas gadījumu skaits – šogad Valsts policija to izņēmusi 647 gadījumos.

Kopumā šī gada deviņos mēnešos marihuāna izņemta 664 reizes, kas ir par trešdaļu vairāk nekā pērn tādā pašā laika periodā.

Zīmīgi, ka marihuānas izņemšanas gadījumu skaita pieaugums novērojams līdz ar jauno psihoaktīvo vielu izņemšanas gadījumu samazinājumu, proti 2015.gada deviņos mēnešos tās tika izņemtas 387 reizes, bet šogad – 224. Šīs vielas izplatības ziņā ierindojas ceturtajā vietā, apsteidzot ekstazī par teju simts izņemšanas gadījumiem.

Otrā šī gada deviņos mēnešos visbiežāk izņemtā narkotiskā viela ir metamfetamīns ar 506 izņemšanas gadījumiem, kas ir par teju simts gadījumiem vairāk nekā pērn tādā pašā laika periodā.

Savukārt trešā biežāk izņemtā viela šogad ir dažādi psihotropie medikamenti. Tie izņemti gandrīz tādā pašā daudzumā kā pērn – 396 reizes.

Aplūkojot konkrēti ar marihuānu saistītos noziegumus, būtiski atzīmēt, ka šī gada deviņos mēnešos salīdzinot ar pagājušā gada tādu pašu periodu valstī divtik palielinājies reģistrēto noziedzīgo nodarījumu skaits saistībā ar narkotisko vielu saturošu augu neatļautu sēšanu un audzēšanu – policija šogad jau atklājusi 34 marihuānas audzētavas, kas ir par pusi vairāk, nekā pērn.

Pēdējos divos gados ievērojami audzis izžāvētas marihuānas izņemšanas gadījumu skaits, kas lielā mērā saistāms ar jauno psihoaktīvo vielu kriminalizāciju un aprites samazināšanos nelegālajā tirgū. Šogad deviņos mēnešos VP izņēmusi gandrīz tādu pašu daudzumu izžāvētas marihuānas, kā pērn visa gada laikā – 647 reizes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!