Foto: LETA
Kādam 12 gadus vecam zēnam pirmo skolas dienu nācies pavadīt krīzes centrā, jo viņš svētdienas, 1. septembra, vakarā šķirts no mātes, kura bijusi 3,45 promiļu alkohola reibumā, portāls “Delfi” uzzināja policijā.

Svētdien, 1. septembrī ap pulksten 23 Rīgas pašvaldības policija saņēma informāciju par kādu iereibušu sievieti ar bērnu. Zēna māte vairākas dienas lietojot alkoholu un savā mājoklī aicinot uzdzīvot arī savus iereibušos draugus. Apstākļu noskaidrošanai uz notikuma vietu norīkota tuvākā Rīgas pašvaldības policijas Kurzemes pārvaldes ekipāža.

Likumsargiem norādītā dzīvokļa durvis atvēra manāmi iereibusi sieviete, kas izrādījās arī mājoklī dzīvojošā zēna māte. Līdzās viņai arī bija kāds mānāmi iereibis pāris.

Dzīvoklis bija piesmēķēts, tādēļ policisti ciemiņiem aizrādīja par smēķēšanu bērna klātbūtnē. Viens no likumsargiem dzīvoklī sastapa 12 gadus vecu zēnu un atsevišķi devās aprunāties par vakara notikumiem.

Bērns vēlās nakts uzdzīves dēļ nevarēja aizmigt un no iereibušajiem pieaugušajiem bija pārbijies un raudāja. Sarunas laikā cauri sienām ļoti labi bija dzirdami ciemiņu rupjie izteicieni un bļāvieni gan vienam uz otru, gan arī uz otrā telpā palikušo likumsargu. Ātri vien atklājies, ka māte iepriekš trīs dienas neesot rādījusies mājās.

Puika pats par sevi rūpējies, taču straujiem soļiem tuvojusies pirmā skolas diena, tādēļ zēns uztraucies, ka mātes vienaldzības dēļ nevarēšot doties uz skolu. Tāpat pusaudzis pastāstīja, ka māte dienu iepriekš atgriezusies pamatīgā alkohola reibumā un uzdzīvi turpinājusi mājās.

Nolemts izsaukt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekus, kuri apskatīja zēnu. Hospitalizācija nebija nepieciešama. Vienlaikus bērna mātei veikta alkohola koncentrācijas pārbaude izelpā. Testa laikā noskaidrots, ka viņa ir 3,45 promiļu reibumā. Pārrunu laikā sieviete savu atbildību notiekošajā tā arī nespēja saredzēt, pie visa vainojot bijušo dzīvesbiedru.

Izvērtējot situāciju, nolemts zēnu šķirt no mātes un nogādāt krīzes centrā.

Saistībā ar notikušo pret trīs no personām uzsāktas administratīvā pārkāpuma lietvedības pret emocionālu vardarbību pret bērnu, bet pret māti arī uzsākta administratīvā pārkāpuma lietvedība par vecāku pienākumu nepildīšanu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!