Foto: LETA

Mazumtirdzniecības uzņēmums SIA "Maxima Latvija" ir neizpratnē par uzņēmumam piederošā, patlaban arestētā īpašumā kopējo vērtības apjomu. Tāpat saistībā ar arestēto īpašumu uzņēmumam ir aizdomas, ka Zolitūdes traģēdijas lietā vainīgais tiek meklēts juridisko personu vidū, sarunā ar aģentūru LETA norāda "Maxima Latvija" līdzšinējā vadītāja Jeļena Kondrašova.

Viņa atklāj, ka saistībā ar Zolitūdes traģēdijas kriminālprocesu arestēto "Maxima Latvija" īpašumu kopējā summa ir aptuveni 80 miljoni eiro. Valsts policija (VP) noteikusi apgrūtinājumus uzņēmuma piederošajam loģistikas centram Ķekavas novadā, septiņiem veikaliem un vairākiem zemesgabaliem.

Kondrašova skaidro, ka neizpratni par šo situāciju rada tas, ka VP izsniegtais orderis iepriekš paredzēja uzlikt apgrūtinājumus "Maxima Latvija" īpašumiem 44 miljonu eiro vērtībā. Uzņēmums līdz šim vēl nav saņēmis nekādus paskaidrojumus par šādu rīcību, lai arī divreiz jau vērsies VP. Patlaban tiekot izskatīts jau trešais uzņēmuma lūgums atcelt šo arestu, bet pagaidām ir saņemts vien atteikums.

Kopumā situācija ar uzņēmuma mantas un īpašumu arestu "Maxima Latvija" rada iespaidu, ka šajā procesā tiek meklēts vainīgais, kas būtu juridiska persona. "Taču saskaņā ar uzņēmuma pārliecību ir būtiski izvērtēt visu, tostarp iesaistīto valsts iestāžu un būvniecības uzraudzības funkciju izpildi. Ceram, ka tiesa brīvi un bez jebkāda spiediena izvērtēs visus pierādījumus un izdarīs taisnīgu spriedumu attiecībā uz uzņēmumu "Maxima Latvija"," atzīmē Kondrašova.

Kopumā uzņēmums patlaban ir iesaistīts 14 tiesas procesos, no kuriem 13 ir civillietas un viena administratīvā lieta. "Maxima Latvija" šajā administratīvajā lietā pirmās instances tiesas lēmumu ir pārsūdzējusi un 29. jūnijā Administratīvajā apgabaltiesā iesniegusi apelācijas sūdzību. Apelācijas instancē lieta tiks skatīta no jauna - izskatīšanas laiks nozīmēts nākamā gada augustā. Savukārt kriminālprocesa virzība ir valsts policijas kompetencē, tāpēc uzņēmums patlaban nekādus jaunumus par šīs lietas virzību nav saņēmis.

Jau vēstīts, ka šī gada 7. septembrī uzņēmuma "Maxima Latvija" pārstāvji paziņoja par uzņēmuma vadības maiņu. Par "Maxima Latvija" vadītāju kļuva bijušais AS "Putnu fabrika Ķekava" un SIA "Lielzeltiņi" valdes priekšsēdētājs Andris Vilcmeiers. Viņš amatā nomainīja līdzšinējo vadītāju Kondrašovu, kura "Maxima Latvija" vadīja gandrīz divus gadus un kura savu karjeru turpinās uzņēmumā "Akropolis LV", kurā viņa pildīs valdes locekles pienākumus un attīstīs "Akropoles" tirdzniecības centru Rīgā.

Kā ziņots, "Maxima Latvija" apgrozījums pērn sasniedzis 674,35 miljonus eiro, pieaugot par 0,13% salīdzinājumā ar 2013. gadu, bet peļņa - 13,9 miljonus eiro, kas ir par 21% mazāk nekā 2013. gadā, informēja uzņēmumā.

"Maxima Latvija" apgrozījums 2013. gadā sasniedza 673,47 miljonus eiro, kas bija par 5,1% vairāk nekā 2012. gadā, kad apgrozījums bija 640,81 miljons eiro. Tikmēr 2013. gadā par 13% saruka uzņēmuma peļņa - no 20,4 miljoniem eiro 2012. gadā līdz 17,74 miljoniem eiro 2013. gadā.

SIA "Maxima Latvija" dibināta 2000. gada 29. novembrī. Kompānijas pamatkapitāls ir 4,91 miljons eiro. "Maxima Latvija" mātesuzņēmums ir Lietuvā reģistrētais "Vilniaus Prekyba UAB", kura mātesuzņēmums savukārt ir Nīderlandē reģistrētais "Lincoln Land Erste B.V".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!