Foto: DELFI
Mazās ietilpības dēļ Zemgales apgabaltiesa izlēmusi neielaist mediju pārstāvjus zālē, kurā otrdien plānots sākt iztiesāt krimināllietu par bruņoto spēļu zāles "Fēnikss" aplaupīšanu Jēkabpilī, kurā gāja bojā policists, portālam "Delfi" apliecināja tiesas pārstāve Baiba Gaurilka.

Kopumā apsūdzība skaļajā lietā uzrādīta septiņiem cilvēkiem, bet tieši saistībā ar bruņoto laupīšanas uzbrukumu Jēkabpils spēļu zālei "Fēnikss" - piecām personām: bijušajiem policistiem Leonīdam Koņuhovam, Staņislavam Babelim, Arvo Žagaram, kā arī brāļiem Denisam un Pāvelam Hristoforidi.

"Ieeja tiesas sēžu zālē notiks no 1.stāva. Liecinieki uzturēsies 2.stāva gaitenī un tiks ieaicināti tiesas sēžu zālē pēc tiesas uzaicinājuma. Plašsaziņas līdzekļu pārstāvji tiek lūgti uzturēties Zemgales apgabaltiesas 1.stāva gaitenī, kur informāciju par lietas iztiesāšanas gaitu tiesas sēdes pārtraukumos sniegs tiesas konsultante Baiba Gaurilka," teikts tiesas pirmdien izsūtītajā paziņojumā.

Gaurilka portālam "Delfi" skaidroja, ka Kriminālprocesa likums paredz - tiesas sēžu zālē klātesošo personu skaitu nosaka tiesa atbilstoši tiesas sēžu zālē esošo vietu skaitam. Tiesas pārstāve uzsvēra, ka lietā ir 44 dalībnieki un 31 liecinieks, tāpēc priekšroka ir šīm personām.

Jautāta, vai tiesā nav kādas lielākas zāles, kurā lietu varētu skatīt, lai tajā varētu piedalīties arī mediju pārstāvji, Gaurilka norādīja, ka visas zāles tiesā ir vienādas.

Tieslietu ministrijā portālam "Delfi" gan paskaidroja, ka Zemgales apgabaltiesas pārstāve pārprasta un žurnālistiem netiks liegts piedalīties tiesas sēdē. Vienīgais lūgums no tiesas puses esot ierašanās uz sēdi laicīgi, skaidroja ministrijā.

Gaurilka gan pēc portāla "Delfi" sarunas ar ministrijas pārstāvi paskaidroja, ka mediju pārstāvji drīkst ierasties tiesā un tur viņi tikšot informēti par procesa gaitu.

Kriminālprocesa likums nosaka, ka krimināllietu iztiesā atklātā tiesas sēdē. Ar motivētu lēmumu tiesa var noteikt slēgtu tiesas sēdi gadījumos, ja krimināllietā par noziedzīgu nodarījumu, ko izdarījusi sešpadsmit gadu vecumu nesasniegusi persona; krimināllietā par noziedzīgu nodarījumu pret tikumību un dzimumneaizskaramību; lai neizpaustu kriminālprocesā iesaistīto personu dzīves intīmos apstākļus; lai aizsargātu profesionālo noslēpumu vai komercnoslēpumu; lai nodrošinātu kriminālprocesā iesaistīto personu aizsardzību. Slēgtā tiesas sēdē piedalās kriminālprocesā iesaistītās personas.

Lietas iztiesāšanu tiesnesis Juris Siliņš plāno sākt 2. un 3.februārī, kā arī 6., 7., 8., 12., 13., 14., 15., 28. un 29.martā.

Kā ziņots, pērn 25.janvāra rītā notika bruņota laupīšana spēļu zālē "Fēnikss", kas atrodas Jēkabpilī, A.Pormaļa ielā 53. Laupītāji ievainoja spēļu zāles darbinieku, paņēma sev līdzi vairāk nekā 104 000 latu un devās prom ar automašīnu "Chrysler Voyager".

Noziedzniekus sāka vajāt policisti, iedzenot tos strupceļā. Izcēlās apšaude, kuras laikā gāja bojā Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas Viesītes iecirkņa vecākais inspektors kapteinis Znotiņš. Apšaudē tika ievainoti arī divi citi policisti un trīs no pieciem noziedzniekiem.

Pēc aizturēšanas izrādījās, ka četri no pieciem uzbrucējiem paši bijuši policisti. Starp aizturētajiem bija Tukuma policisti brāļi Denis un Pāvels Hristoforidi, patruļpolicijas vienības "Alfa" darbinieki Arvo Žagars un Leonīds Koņuhovs, kā arī privātpersona Staņislavs Babelis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!