Foto: F64
Rīgas tiesas apgabala prokuratūra nodevusi tiesai mediķu un Nacionālo bruņoto spēku amatpersonu kukuļošanas lietu, kurā apsūdzētas trīs personas, informē Ģenerālprokuratūra.

Prokuratūras pārstāve Laura Pakalne informē, ka prokurors, izvērtējot lietā savāktos pierādījumus, atzinis tos par pietiekamiem, lai uzturētu valsts apsūdzību tiesā, un pieņēmis lēmumu par krimināllietas par medicīnas iestāžu amatpersonu kukuļošanu nodošanu tiesai.

Lieta tiesai nosūtīta pret trim apsūdzētām personām. Viena no personām saukta pie kriminālatbildības par kukuļdošanu, tas ir, par materiālu vērtību nodošanu ar starpnieku valsts amatpersonai, lai tā, izmantojot savu dienesta stāvokli, izdarītu kādu darbību kukuļdevēja interesēs.

Vēl viena persona apsūdzēta par to starpniecību kukuļošanā, tas ir, darbībām, kas izpaužas kukuļa nodošanā no kukuļdevēja kukuļņēmējam. Savukārt amatpersona apsūdzēta par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu, tas ir, par materiālu vērtību, mantiska labuma apzinātu prettiesisku pieņemšanu, ko izdarījusi valsts amatpersona, ar starpnieku, par kādas darbības izdarīšanu kukuļdevēja interesēs, izmantojot savu dienesta stāvokli.

Kukulis tika pieprasīts un ņemts 1000 latu apmērā.

Krimināllieta nosūtīta Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

Prokuratūra atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Jau ziņots, ka KNAB prokuratūrai lūdza apsūdzēt vienu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) un astoņas valsts un pašvaldību medicīnas iestāžu amatpersonas par kukuļņemšanu. Tāpat tika lūgts apsūdzēt trīs komercuzņēmuma darbiniekus kukuļdošanā.

Prokurors pēc materiālu izvērtēšanas pieņēma lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu daļā pret astoņām valsts un pašvaldību medicīnas iestāžu amatpersonām un vienu komercuzņēmuma darbinieku.

Ņemot vērā šos apstākļus, apsūdzības uzrādītas tikai trim personām. Viens komercuzņēmuma darbinieks apsūdzēts par starpniecību kukuļošanā, otra komercuzņēmuma darbinieks apsūdzēts par kukuļdošanu, bet NBS amatpersona apsūdzēta par 1000 latu kukuļņemšanu.

KNAB iepriekš informēja, ka 2009.gada janvārī kāda komercuzņēmuma darbinieki nodevuši kukuli 1000 latu apmērā NBS amatpersonai par darbību veikšanu kukuļdevēju interesēs, saskaņojot iepirkuma tehniskās specifikācijas, lai par uzvarētāju tiktu atzīts viņu pārstāvētais uzņēmums un ar to tiktu noslēgts iekārtu piegādes līgums.

Tāpat KNAB uzskata, ka kāda komercuzņēmuma amatpersonas laika posmā no 2005. līdz 2009.gadam devušas mantiska rakstura labumus arī citām valsts amatpersonām vēl astoņās valsts un pašvaldību medicīnas iestādēs – to valžu priekšsēdētājiem un locekļiem, atbildīgajām amatpersonām un iepirkumu komisiju locekļiem par labvēlīgu lēmumu pieņemšanu konkrētā uzņēmuma interesēs saistībā ar publiskajiem iepirkumiem.

Astoņu amatpersonu kukuļošana izpaudās 28 ārzemju ceļojumu organizēšanā un apmaksāšanā – uz Berlīni, Kopenhāgenu, Milānu, Venēciju, Taškentu, Antalju, Maroku, Pekinu, Bali.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!