Foto: stock.xchng
Lai arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdza apsūdzēt 12 personu saistībā ar korupciju publiskajos iepirkumos, prokuratūra pret deviņām personām kriminālprocesu ir izbeigusi.

KNAB prokuratūrai lūdza apsūdzēt vienu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) un astoņas valsts un pašvaldību medicīnas iestāžu amatpersonas par kukuļņemšanu. Tāpat tika lūgts apsūdzēt trīs komercuzņēmuma darbiniekus kukuļdošanā.

Prokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne pastāstīja, ka pēc materiālu izvērtēšanas pieņemts lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu daļā pret astoņām valsts un pašvaldību medicīnas iestāžu amatpersonām un vienu komercuzņēmuma darbinieku.

Kriminālprocess izbeigts, jo nav pierādīta tieša cēloņsakarība kukuļošanā starp noslēgtiem līgumiem un ārzemju ceļojumiem. Lai pierādītu kukuļošanu, bija jāpierāda tiešs nodoms, kas nav konstatēts, nav arī objektīvu darbību, proti, iepriekšējas vienošanās. Prokuratūra gan konstatējusi, ka ir pieļautas kļūdas iepirkumu procedūrās, bet nav pierādījumu, ka tās pieļautas apzināti.

Ņemot vērā šos apstākļus, apsūdzības uzrādītas tikai trim personām. Viens komercuzņēmuma darbinieks apsūdzēts par starpniecību kukuļošanā, otra komercuzņēmuma darbinieks apsūdzēts par kukuļdošanu, bet NBS amatpersona apsūdzēta par 1000 latu kukuļņemšanu.

KNAB iepriekš informēja, ka 2009.gada janvārī kāda komercuzņēmuma darbinieki nodevuši kukuli 1000 latu apmērā NBS amatpersonai par darbību veikšanu kukuļdevēju interesēs, saskaņojot iepirkuma tehniskās specifikācijas, lai par uzvarētāju tiktu atzīts viņu pārstāvētais uzņēmums un ar to tiktu noslēgts iekārtu piegādes līgums.

Tāpat KNAB uzskatīja, ka komercuzņēmuma amatpersonas laikā no 2005. līdz 2009.gadam devušas mantiskus labumus arī citām valsts amatpersonām vēl astoņās valsts un pašvaldību medicīnas iestādēs – to valžu priekšsēdētājiem un locekļiem, atbildīgajām amatpersonām un iepirkumu komisiju locekļiem par labvēlīgu lēmumu pieņemšanu konkrētā uzņēmuma interesēs saistībā ar publiskajiem iepirkumiem.

Astoņu amatpersonu kukuļošana izpaudusies 28 ārzemju ceļojumu organizēšanā un apmaksāšanā – uz Berlīni, Kopenhāgenu, Milānu, Venēciju, Taškentu, Antalju, Maroku, Pekinu, Bali. Tomēr valsts un pašvaldību medicīnas iestāžu amatpersonām apsūdzības netika uzrādītas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!