Foto: Shutterstock
Lai izvairītos no administratīvajiem sodiem par transportlīdzekļa vadīšanu alkoholisko dzērienu iespaidā, 16. un 21. novembrī Valsts policijā (VP) tika reģistrēti divi kukuļdošanas gadījumi. Par notikušo ir uzsākti kriminālprocesi, portāls “Delfi” uzzināja VP.

16. novembrī, ap pulksten 9.35 Balvu novadā, Baltinavas pagastā tika apturēts transportlīdzeklis "Audi" "A4", kura vadītājam – 1971. gadā dzimušam vīrietim, tika veikta alkohola koncentrācijas pārbaude izelpojamajā gaisā. Veicot pārbaudi, tika konstatēts, ka vīrietis pie auto stūres ir sēdies 2,49 promiļu alkohola reibuma stāvoklī.

Lai netiktu uzsākts administratīvais process par transportlīdzekļa vadīšanu alkoholisku dzērienu iespaidā, vīrietis policistiem piedāvāja kukuli 20 eiro apmērā.

Līdzīgs gadījums fiksēts 21. novembrī, ap pulksten 8.44 Augšdaugavas novadā, Sventes pagastā. Transportlīdzekļa "VW" "Sharan" vadītājam – 1984. gada dzimušam vīrietim tika veikta alkohola koncentrācijas pārbaude izelpojamajā gaisā, kura uzrādīja 1,1 promiļu alkohola reibumu. Arī šis vīrietis, lai izvairītos no soda, piedāvāja likumsargiem kukuli.

Abos gadījumos ir uzsākti kriminālprocesi un personām draud atbildība pēc Krimināllikuma 323. panta 1. daļas par kukuļa, tas ir, materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu, došanu vai piedāvāšanu vai par kukuļa apsolīšanu pēc tā pieprasīšanas personiski vai ar starpnieku valsts amatpersonai, lai tā, izmantojot savu dienesta stāvokli, izdarītu vai neizdarītu kādu darbību, neatkarīgi no tā, vai nodotais, piedāvātais vai apsolītais kukulis domāts šai valsts amatpersonai vai jebkurai citai personai.

Par šādu pārkāpumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!