Foto: stock.xchng
Augstākā tiesa (AT) šodien piesprieda 18 gadu cietumsodu savas meitas noduršanā un mājas nodedzināšanā apsūdzētajam 1963.gadā dzimušajam Vilim Simanovam, kuram Zemgales apgabaltiesa iepriekš par šo pašu nodarījumu bija piemērojusi 13 gadu cietumsodu.

Kā informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, apelācijas instances tiesa pirmās instances tiesas spriedumu šodien atcēla daļā un šajā daļā taisīja jaunu spriedumu. Tādējādi netika grozīta apsūdzētā noziedzīgo nodarījumu kvalifikācija, bet viņam tika noteikts bargāks sods.

Pēc Krimināllikuma (KL) panta par slepkavību AT Simanovu šodien sodīja ar brīvības atņemšanu uz 17 gadiem un, daļēji saskaitot to ar pirmās instances tiesas spriedumā noteikto sodu par mantas iznīcināšanu jeb mājas nodedzināšanu, kā galīgo sodu AT apsūdzētajam noteica brīvības atņemšanu uz 18 gadiem ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trīs gadiem, skaidroja Kataja.

Pārējā daļā pirmās instances tiesas spriedumu AT šodien atstāja negrozītu. AT nolēmuma motīvu daļa būs pieejama 12.jūnijā, bet pēc tam desmit dienu laikā lietas dalībnieki to varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā AT Senātā.

Kā ziņots, izskatot šo pašu lietu pirmajā instancē, Zemgales apgabaltiesa Aizkrauklē 2011.gada 6.aprīlī Simanovam piesprieda 13 gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz pusotru gadu.

Pirmās instances tiesa Simanovu atzina par vainīgu divos dažādos noziedzīgos nodarījumos - pēc KL 117.panta 2.punkta par slepkavību, vainīgajam apzinoties, ka upuris ir bezpalīdzības stāvoklī, kā arī pēc KL 185.panta 2.daļas par mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu, ja tā izdarīta ar dedzināšanu vai citādā vispārbīstamā veidā.

Vēlāk apgabaltiesas spriedumu pārsūdzēja cietusī - noslepkavotās meitenītes māte -, kura uzskatīja, ka vīrietim piespriests pārāk maigs sods, un prokuratūra, kura pirmās instances tiesas debatēs Simanovu bija lūgusi sodīt ar mūža ieslodzījumu.

Saistībā ar iesniegto apelācijas sūdzību un apelācijas protestu lieta nonāca AT Krimināllietu tiesu palātā, kas šodien to izskatīja.

LETA jau ziņoja, ka 2010.gada 28.aprīlī ap plkst.2.35 operatīvie dienesti saņēma informāciju par to, ka Jēkabpilī, Pasta ielā, deg māja. Ierodoties notikuma vietā, blakus mājai esošajā saimniecības ēkā tika atrasts 2002.gadā dzimušas meitenes līķis ar vardarbīgas nāves pazīmēm - durtu brūci krūškurvja rajonā.

Par notikušo tika sākts kriminālprocess pēc KL 117.panta - par slepkavību pastiprinošos apstākļos. Aizdomās par savas meitas noduršanu un mājas nodedzināšanu turētais vīrietis - nogalinātās meitenes tēvs - atzinās nodarītajā. Eksperti nāca pie slēdziena, ka viņš ir psihiski pieskaitāms.

Iespējams, traģēdija notikusi ģimenes problēmu dēļ. Pirms slepkavības un mājas nodedzināšanas Simanova ģimenē sākušās nesaskaņas, un viņam nācies pamest savu dzīvesvietu sievas brāļa mājā. Pašvaldība piešķīrusi vīrietim atsevišķu dzīvojamo platību.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja Jēkabpils bāriņtiesā, nodurtās meitenes māte vēlējusies vest meitu sev līdzi uz Angliju, tēvs vēlējies, lai meita turpinātu dzīvot ar viņu, bet meitene vēlējusies, lai tētis un mamma atkal dzīvotu kopā.

Jēkabpils ģimene, kurā notikusi traģēdija, jau agrāk bija nonākusi bērnu tiesību sargājošo institūciju redzeslokā.

Meitenes māte un tēvs oficiāli nav bijuši precējušies un jau ilgāku laiku dzīvojuši atsevišķi. Iepriekš bāriņtiesā vērsusies gan meitenes māte, gan tēvs, abi vēlējušies panākt, lai bērns dzīvo kopā ar vienu no viņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!