Foto: Delfi/ Valsts policija

Valsts policijā meklēšanā esošais un pretrunīgi vērtētais uzņēmējs Ernests Rieksts izmantojis "Facebook", lai reklamētu alternatīvu sociālo platformu, ko viņš izveidoja kā atbildi sociālā medija "Facebook" īstenotajai satura ierobežošanas politikai pret konspirāciju teorētiķiem un ekstrēmisma "influenceriem", vēsta"Atlantic Council" analītiskā centra "DFRLab" publikācija.

Rieksta izveidotā plaforma "DecentaSpeak" ir nepārprotami reklamēta kā alternatīva klasiskajiem sociālajiem medijiem – šī platforma vērsta uz Covid-19 skeptiķu, valsts iestāžu noliedzēju un homofobisku auditoriju, kā arī tajā nepastāv satura ierobežošanas politika.

"Atlantic Council" analītiskā centra publikācija vēsta, ka "DecentaSpeak" šķietami ir Ernesta Rieksta projekts kā atbildes versija "Facebook" cīņai ar dezinformāciju.

Šī gada janvāra sākumā "Facebook" apturēja Amerikas Savienoto Valstu eksprezidenta Donalda Trampa lapu kā atbildi tajā publicētajiem slavinājumiem Trampa atbalstītājiem, kas iebruka Kapitolijā. Kad Trampa iespēja publicēt saturu saruka vēl vairāk, tiekot bloķētam arī citos sociālajos medijos, viņš šī gada maijā nāca klajā ar blogam līdzīgu vietni.

Tikmēr daudzi Trampa atbalstītāji novērsās no biežāk lietotajiem sociālajiem medijiem, pievēršoties alternatīvām platformām, piemēram, "Parler" vai "Gab", kas sevi pozicionē kā bez-cenzūras platformas. Šīs alternatīvas pazīstamas ar to, ka tajās ir ekstrēmistu kopienas patvērums ar niecīgiem satura mērenības standartiem.

Kā vēsta "DFRLab" pētījums, Rieksts, visticamāk, iedvesmojoties no ASV pārmaiņām, izveidojis "DecentaSpeak", kas līdz šim nav guvis plašas auditorijas uzmanību – to izmanto virs 1600 lietotāju. Platforma pirmo reizi parādījusies šī gada sākumā – tās domēna vārds reģistrēts 12. janvārī.

Lai gan "DecentaSpeak" izmanto salīdzinoši mazs skaits cilvēku, platforma ir piesaistījusi Latvijas zināmākos dezinformatorus – "Vakcīnrealitāti", Valentīnu Jeremejevu, Aldi Gobzemu. Tāpat Rieksta izveidotā plaforma guvusi Nika Endziņa un Jāņa Pļaviņa uzmanību. "DecentaSpeak" izmanto arī "Āgenskalna Klīnika", kas zināma kā medicīnas iestāde, kas noliedz pandēmijas eksistenci.

Alternatīvo sociālo mediju iecienījis arī Andris Kivičs, kurš aktīvi reklamējis savu pāreju uz "DecentaSpeak". Viņš platformā "YouTube" vada raidījumu, kura sponsors ir "Riga Float spa" kura īpašnieks, kā kādā raidījuma epizodē atklāj Rieksts, ir viņš pats.

Rieksts bēdīgi slavens kļuvis 2016. gadā, nokļūstot raidījumā "BezTabu", kurā vēstīts, ka viņš saviem hosteļu darbiniekiem maksā vai nu skaidrā naudā, vai nemaksā nemaz. Ernests Rieksts ir apsūdzēts par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas un sliktu izturēšanos pret saviem darbiniekiem.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka, saistībā ar 28. aprīlī notikušo ugunsgrēku pagrīdes hostelī Merķeļa ielā 8, Valsts policija meklē uzņēmēju Ernestu Riekstu. Rieksts iepriekš publiski ir atklājis, ka viņam pieder vairāki hosteļi, taču "Lursoft" datubāzē nav aktuālu datu par to, ka viņam piederētu kāds šobrīd aktīvs uzņēmums.

Jau ziņots, ka ugunsgrēkā nelikumīgā hostelī Merķeļa ielā 8 gāja bojā astoņi cilvēki. Glābēji evakuēja 24 cilvēkus. No tiem slimnīcā vidēji smagā stāvoklī nogādāti seši cietušie. Izsaukumu par ugunsgrēku glābēji saņēma neilgi pirms pulksten 5.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!