Foto: Valsts policija

Valsts policija (VP) saistībā ar 28. aprīlī notikušo ugunsgrēku pagrīdes hostelī Merķeļa ielā Rīgā joprojām meklē uzņēmēju Ernestu Riekstu, portāls "Delfi" uzzināja VP.

Rieksts iepriekš publiski ir atklājis, ka viņam pieder vairāki hosteļi, taču "Lursoft" datubāzē nav aktuālu datu par to, ka viņam piederētu kāds šobrīd aktīvs uzņēmums.

"Lursoft" dati liecina, ka Riekstam agrāk piederējis SIA "Cheapy Hostel", taču publiski viņš arī atklājis, ka netieši viņam pieder arī "floutinga" centrs "Riga Float".

Jau ziņots, ka ugunsgrēkā nelikumīgā hostelī Merķeļa ielā bojā gāja deviņi cilvēki. Glābēji evakuēja 24 cilvēkus. No tiem slimnīcā vidēji smagā stāvoklī nogādāti seši cietušie. Izsaukumu par ugunsgrēku glābēji saņēma neilgi pirms pulksten 5.

Par notikušo sākts kriminālprocess. Tas kvalificēts pēc trīs Krimināllikuma pantiem, proti, par ugunsdrošības noteikumu tīšu pārkāpšanu, svešas mantas iznīcināšanu vai bojāšanu aiz neuzmanības, kā arī uzņēmējdarbību bez reģistrēšanas un bez atļaujas.

Kopumā kriminālprocesā aizturētas jau piecas personas, no kurām divām piemērots apcietinājums.

Kā vēsta raidījums "Nekā personīga", uz Merķeļa ielu Valsts policija šogad saņēmusi vairāk nekā 30 izsaukumus. Ugunsgrēka iemesli līdz šim nav noskaidroti, taču likumsargi neizslēdz variantu par ļaunprātīgu dedzināšanu.

Daļa no hosteļa iemītniekiem bija iesprostoti, un daļa bēga uz jumta. Glābējus apturēja slēgtas dzelzs durvis, kuras nācās uzlauzt. Šobrīd no deviņiem bojāgājušajiem ir izdevies atpazīt trīs, vēsta raidījums. Policijai nav konkrētu datu par cilvēkiem, kas 28. aprīlī atradās hostelī.

Hostelis bija pārbūvēts nelikumīgi. Dzīvokli, kurā bija iebūvēts hostelis pirms diviem gadiem iegādājās Andrejs Gailis, kas, kā uzzināja "Nekā personīga", ir Ernesta Rieksta pusbrālis.

Portāls "Delfi" jau ziņojis, ka cita starpā pretrunīgi vērtētais uzņēmējs Ernests Rieksts izmantojis "Facebook", lai reklamētu alternatīvu sociālo platformu, ko viņš izveidoja kā atbildi sociālā medija "Facebook" īstenotajai satura ierobežošanas politikai pret konspirāciju teorētiķiem un ekstrēmisma "influenceriem", vēsta"Atlantic Council" analītiskā centra "DFRLab" publikācija.

Rieksta izveidotā plaforma "DecentaSpeak" ir nepārprotami reklamēta kā alternatīva klasiskajiem sociālajiem medijiem – šī platforma vērsta uz Covid-19 skeptiķu, valsts iestāžu noliedzēju un homofobisku auditoriju, kā arī tajā nepastāv satura ierobežošanas politika.

"Atlantic Council" analītiskā centra publikācija vēsta, ka "DecentaSpeak" šķietami ir Ernesta Rieksta projekts kā atbildes versija "Facebook" cīņai ar dezinformāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!