Foto: LETA
"Latvenergo" amatpersonu lietā apcietinātā bijušā koncerna vadītāja Kārļa Miķelsona sieva sola vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), lai panāktu, ka vīram piemēroto apcietinājumu atzīst par nepamatotu, teikts Lailas Miķelsonas un bijušā "Latvenergo" šefa advokāta Egona Rusanova paziņojumā.

Miķelsona uzskata, ka nav nekāda pamata viņas vīram piemērot "tik radikālus drošības līdzekļus, pamatojot nepieciešamību cita starpā ar iespējamu jaunu noziegumu izdarīšanu". Viņa pauž sašutumu par to, kā "ar represīvu institūciju palīdzību un pretlikumīgām metodēm vienā mirklī var sagraut reputāciju, var cilvēku vienkārši un bez pamatota iemesla apcietināt un noturēt nebrīvē turpat trīs nedēļas".

Advokātu sūdzību par Miķelsona apcietinājuma pamatotību tiesa izskatīs otrdien. Miķelsona uzskata par savu pienākumu "darīt visu, lai šis jautājums tiktu skatīts arī Eiropas Cilvēktiesību tiesā neatkarīgi, kāds būs rītdienas tiesas sēdes rezultāts". "Mani neinteresē materiālas kompensācijas. Man ir svarīgi, lai tiktu atzīts, ka apcietināšana bija nepamatota un nelikumīga," uzsver Miķelsona dzīvesbiedre.

Tikmēr Rusanovs iesniedzis tiesai papildus pamatojumu sūdzībai par Rīgas centra rajona tiesas izmeklēšanas tiesneša 17. jūnija lēmumu, ar kuru Miķelsonam piemērots apcietinājums.

Papildpamatojumā uzsvērts, ka "tiesneša lēmums ir nelikumīgs, jo neatbilst ne vien Latvijas tiesību normām, bet arī Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijai". "Pieļauto cilvēktiesību pārkāpumu smagums ir pamats tam, lai nepamatoti apsūdzētais savu cilvēktiesību aizstāvībai vērstos ne vien nacionālajās, bet arī Eiropas tiesu instancēs. Tiesiskās un demokrātiskās valstīs vispāratzīts fakts ir tas, ka aizdomas par kādas personas iespējamu noziedzīgu nodarījumu neatceļ viņa pamattiesības, tajā skaitā tiesības uz brīvību," teikts paziņojumā.

Advokāts arī norāda, ka Miķelsonam tika liegtas viņa likumīgās tiesības sniegt liecības, lai sevi aizstāvētu un atspēkotu pret sevi vērstās aizdomas. Līdz pat šim brīdim Miķelsonam nav paskaidrots, par ko tieši viņu tur aizdomās, apgalvo advokāts.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Miķelsonu un "Latvenergo" viceprezidentu Aigaru Meļko un vēl sešus cilvēkus – AS "Sadales tīkli" augstas amatpersonas un privātuzņēmējus - Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) tur aizdomās par naudas atmazgāšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Pēc KNAB aplēsēm, lietā "atmazgāti" vismaz 1,13 miljoni eiro (aptuveni 775 000 latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!